Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

‘Verpleeghuisbewoners kunnen vaker naar wc’

Mark van Dorresteijn
Bewoners van verpleeghuizen kunnen vaker naar de wc wanneer ze dat willen. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport.
'Verpleeghuisbewoners kunnen vaker naar wc'

Het SCP maakte een vergelijking tussen 2004 en 2008. In 2008 kregen de bewoners vaker hulp van zorgverleners om naar het toilet te gaan. Zij waren hierdoor minder afhankelijk van de vaste toiletrondes die de personeelsleden maken. De bewoners zijn over het algemeen tevreden. Ze voelden zich in 2008 vaker serieus genomen dan in 2004. Wel vinden ze dat het personeel weinig tijd heeft en dat de zorg gehaast is. Verder is er weinig tijd voor het bespreken van levensvragen, volgens de bewoners.

Onderzoek

Het rapport gaat over de zorg in de laatste jaren van mensen die in verpleeg- en verzorgingshuizen wonen. Volgens het SCP gaat het om 165.000 mensen. Het gros, ongeveer 100.000, woont in een verzorgingshuis en 65.000 verblijven in een verpleeghuis. Het aantal neemt af. Steeds meer senioren blijven zelfstandig wonen. Het SCP vermoedt dat de mensen die wel in een tehuis wonen steeds hulpbehoevender zijn. In 2008 was de gemiddelde leeftijd er 85 jaar. Het onderzoek is gebaseerd op gesprekken met de ouderen of met hun naaste familieleden. (ANP)

Lees meer:

SCP-rapport: Zorg in de laatste jaren

9 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Op alles in de ZORG staat een uiterste houdbaarheidsdatum, zelfs op injectienaalden, watjes en gaasjes??? Moet dan dit rapport, 3 jaar over de datum net als de betaalden daarvoor, niet ook in de afvalton (of 3ewereldzorg?? )
  gedumpt worden?? of is er nog enige politieke relevantie ( lees misbruik) en door en voor wie dan ??

 3. Meldingen aan de inspectie worden gewoon genegeerd, inspecties worden vooraf aangekondigd en personeel geinstueerd en personeel wat misschien iets zou kunnen zeggen wat het huis niet goed uitkomt wordt een vrije dag geroosterd.
  Nee er zijn veel heel veel misstanden maar de inspectie wil het gewoon niet weten

 4. Meldingen aan de inspectie worden gewoon genegeerd, inspecties worden vooraf aangekondigd en personeel geinstueerd en personeel wat misschien iets zou kunnen zeggen wat het huis niet goed uitkomt wordt een vrije dag geroosterd.
  Nee er zijn veel heel veel misstanden maar de inspectie wil het gewoon niet weten

 5. Klagen durven verpleeghuisclienten echt niet. Zelfs hun familie komt schrijnende zaken tegen waar ze toch geen werk van durven maken omdat ze bang zijn voor repercussies.En overplaatsing is nauwelijks een optie.De sociale vaardigheden van de helpenden aan het bed zijn niet zodanig dat ze goed om kunnen gaan met kritiek. Er wordt steeds meer verantwoordelijkheid op steeds lageropgeleide schouders gelegd. Het ziekteverzuim is hoog onder het personeel en voor uitzendkrachten is onvoldoende budget.Bezoek van de Inspectie wordt aangekondigd.
  Het wordt hoog tijd voor eeen klokkenluiders meldpunt, waar anoniem door zowel werkers als clienten geklaagd kan worden.

 6. Wat een larie rapport! Vorig jaar, 2010, was de situatie in het verpleeghuis waar ik werkte en de verzorgingshuizen waar ik met enige regelmaat kwam schrijnend. Geen personeel en niet meer dan 2, in extreme gevallen 3 incobroekjes per dag. Gemiddeld dus 8 a 12 uur in je natte broek zitten. Met een beetje geluk haalden de ouderen de po/toiletronde. En dat wordt er niet beter op. Kom op, produceer een nieuw onderzoek SCP en vraag mij om aan te vullen voor de ouderen die niet durven klagen.

 7. Volgens mij komt dit rapport als mosterd na de maaltijd. Waarom drie jaar na dato een rapport van het SCP. Kan dat niet eerder? Wat is de huidige waarde ervan na de bezuinigingen van de laatste jaren? Liever een actueel overzicht! Dit is geen bijdrage aan de huidige discussie over kwaliteit en kwantiteit van zorg in verpleeghuizen en verzorgingshuizen! Dus zonde van al het geld wat hiermee gemoeid is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.