Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Verpleeghuiskamer moet te snel leeg na overlijden’

Nabestaanden krijgen van verpleeg- of verzorgingshuizen vaak te weinig tijd om na het overlijden de kamer van hun dierbare leeg te halen. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, zo meldt de organisatie vrijdag op de website. De bond wil dat Actiz, de brancheorganisatie van verpleeg- en verzorgingshuizen, snel ingrijpt.
'Verpleeghuiskamer moet te snel leeg na overlijden'

Volgens de regels moet de kamer na 7 dagen leeg zijn, maar dit wordt lang niet altijd nageleefd. Zo’n 40 procent van de 152 onderzochte verpleeg – en verzorgingshuizen geeft over deze termijn onjuiste of helemaal geen informatie. In de praktijk krijgen nabestaanden soms slechts een of twee dagen de tijd om in te pakken. (ANP)

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Willen jullie nog een duidelijker voorbeeld dat de meeste verpleeg en zorginstellingen NIET in dienst staan van de patient, bewoner of familie daarvan, maar alleen maar denken aan eigen gewin. Voordeel behalen uit een overlijdenssituatie; voor mij een reden om het zittend bestuur onmiddellijk buiten te stampen.
    Hierboven staan nog 2 reacties die er omheen draaien. Deze instellingen hebben zich aan de wettelijk voorgeschreven termijn te houden, temeer daar de praktijk is dat een kamer door de familie eerder is uitgeruimd.
    En al helemaal mag geen foute informatie gegeven worden aan de familie om er zelf voordeel van te hebben.

  3. Hier zou het scheiden van wonen en zorg een uitkomst bieden. Meestal geldt voor huur n.l. een volle maand opzeghuur. Kan de familie ook rustig afscheid nemen van de dierbare en zijn/haar omgeving. Vaak heb ik zelf als zorgbieder het gevoel gehad dat als iemand stierf en de kamer zo snel ontruimd werd dat het leek alsof alles aan die persoon maar zo snel mogelijk uitgewist moest worden / hoe moet dit dan voor familie zijn? Het is natuurlijk niet met die bedoeling. Het gaat erom om zo snel mogelijk weer geld te putten uit zo’n ‘bed’. En dat moet duidelijk maken dat het uiteindelijk niet om kwaliteit gaat maar om geld en dit terwijl zorgorganisaties zorgkwaliteit in hoog vaandel dragen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.