Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleeghuiszorg krimpt met 22 procent

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Verschuiving naar zorg thuis leidt tot een afname van de vraag naar intramurale ouderenzorg. Gupta verwacht tot 2018 een krimp van 22 procent.
1.ouderenzorg2.fotolia.gif
Fotolia

Dat becijferen de onderzoekers van Gupta Strategists.

Dalende vraag
Sinds 2014 is de vraag naar ouderenzorg in instellingen gedaald met 14 procent. De onderzoekers verwachten een verdere daling met tien procent tot 2018. Aan de andere kant hebben thuiswonende ouderen meer en zwaardere thuiszorg nodig: het volledig pakket thuis groeit sinds 2010 met tachtig procent per jaar. 

Verlies
Gupta schat in dat dit voor zorgaanbieders een verliespost oplevert die kan oplopen tot 1 miljard euro in 2018. Zorgaanbieders kunnen volgens Gupta deze risico’s door locaties met lage bezetting te sluiten, uit te gaan van zelforganisatie en de overhead te verlagen. Daarnaast kunnen risico’s omlaag door voorop te lopen in de beweging naar beloning voor het resultaat in plaats van voor de inspanning. Met minder uren zorg zouden ouderenzorgorganisaties hiermee dezelfde of zelfs betere uitkomsten kunnen realiseren.

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.
Lees meer >>

Dossier Thuiszorg
Nieuws, achtergronden en opinie over de thuiszorg. De artikelen gaan over verpleging en verzorging bij cliënten thuis en huishoudelijke hulp op indicatie, vaak in combinatie met de zorghervorming.
Lees meer >>

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.