Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleeghuizen krijgen 100 miljoen extra

Het kabinet trekt dit jaar 100 miljoen euro extra uit voor verpleeghuizen. De ministerraad moet het voorstel van staatssecretaris Martin van Rijn van VWS vrijdag nog goedkeuren. Het geld is vooral bedoeld om meer personeel aan te trekken. Ingewijden bevestigden berichtgeving van RTL Nieuws hierover donderdag.
st-rijn.jpeg

Met zijn voorstel reageert Van Rijn op een motie van de Tweede Kamer. Die steunde vorige maand unaniem een motie van de PVV waarin het kabinet wordt opgeroepen het manifest voor betere ouderenzorg van Hugo Borst en Carin Gaemers te omarmen. De staatssecretaris beloofde toen begin januari met een reactie te komen.

Manifest
Het in oktober gepubliceerde manifest Scherp op Ouderenzorg van Borst en Gaemers roept onder meer op tot een plafond voor bijvoorbeeld bestuurskosten en reserves in verzorgingshuizen en een ondergrens voor het aantal verplegers.

ActiZ
Volgens branchevereniging voor zorgondernemers Actiz zijn 70.000 extra zorgmedewerkers en 1,5 tot 2 miljard euro nodig om het manifest uit te voeren.

Debat
In een Kamerdebat in november over zorg in verpleeghuizen liet Van Rijn al weten dat het niet uitgesloten was dat het kabinet meer geld zou uittrekken voor verpleeghuizen. Eerder schrapte het kabinet al een geplande bezuiniging van een half miljard euro op verpleeghuizen en gehandicapten.

Sector
Van Rijn bekijkt met de sector hoe de kwaliteit bij de verpleeghuizen verbeterd kan worden. In de media verschenen het afgelopen jaar verscheidene malen berichten over misstanden in verpleeghuizen. (ANP)

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

1 REACTIE

  1. Sollen met zorg medewerkers heeft een keerzijde, en terecht. Bij veel organisaties jarenlang krapte en onderbezetting op de werkvloer, geen duidelijkheid over initiele formatie passend bij de klantvraag. Niveau 2 mensen moeten weg of omscholen. Omgeschoold naar niveau 3, en ja hoor, dan zet de wijkverpleegkundige de zorg volledig uit, terwijl je zelf geen overstijgend inzicht hebt of methodisch een duidelijke rol hebt. Faillissementen om je heen, Inspectie die je bevraagt en waarbij je (inmiddels) geen idee (meer) hebt waar het over gaat. Dit terwijl je te goeder trouw bent en dagelijks de benen uit je lijf loopt. Op de koop toe wordt je voor je het weet als niet zo slim bejegend door (interim) management als het gaat om veranderingen, systemen etc. en ben je inderdaad ver afgedwaald van je persoonlijke theoretische kennis en kunde, omdat je er methodisch niet meer aan gerefereerd/gewaardeerd werd in de zorg organisatie; even los van de voorbehouden handelingen…
    Niet zo heel aantrekkelijk…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.