Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Verpleegkundig specialisten gehinderd door verzekeraars’

Zorgverzekeraars willen niet dat verpleegkundig specialisten taken overnemen van psychiaters en klinisch psychologen. Dat stelt brancheorganisatie V&VN vandaag in het Financieele Dagblad.
‘Verpleegkundig specialisten gehinderd door verzekeraars’

Volgens CZ en Achmea is de kwaliteit van zorg door verpleegkundig specialisten niet gegarandeerd. De brancheorganisatie van verpleegkundigen V&VN stelt in het FD echter dat sprake is van een verkapte bezuiniging: door het aantal behandelaars te beperken, loopt het volume vanzelf terug.

Kostenbewust
Het lijkt tegenstrijdig. Hbo-opgeleide verpleegkundig specialisten kosten minder dan de psychiaters met hun jarenlange academische opleiding. Toch willen de kostenbewuste zorgverzekeraars niet meedoen aan deze noviteit. Minister Schippers (VWS) besloot vorige maand dat zo’n 500 verpleegkundigen die een relevante specialisatie hebben gedaan in aanmerking komen voor de functie van ‘hoofdbehandelaar’ in de ggz. Daarmee mogen zij een deel van de behandeling van patiënten overnemen.

Niet gecontracteerd
Volgens V&VN worden deze verpleegkundig specialisten echter nog niet of nauwelijks gecontracteerd door de zorgverzekeraars. ‘Dat leidt tot grote problemen in de ggz’, stelt Henk Bakker, voorzitter van V&VN. Volgens hem zijn de 4000 psychiaters en klinisch psychologen niet afdoende om aan de vraag te voldoen. ‘Zorgverzekeraars lijken hier bewust op aan te koersen, om zo de specialistische ggz terug te dringen’, zegt Bakker.

Niet comfortabel

CZ en Achmea bestrijden echter dat sprake is van een bezuinigingsmaatregel. ‘Wij hebben nog geen comfortabel gevoel bij de kwaliteit die een verpleegkundig specialist levert’, stelt CZ. Ook Achmea vindt het een stap te ver gaan om de verpleegkundige eindverantwoordelijke te maken. (FD)

6 REACTIES

  1. Er zijn natuurlijk wel verschillen tussen de psychiater en de verpleegkundig specialist! Wat ik hierboven in een commentaar las.. dat de psychiater zijn patiënten vaak nauwelijks kent en medicatie voorschrijft en wijzigt per telefoon zonder een normaal gesprek te voeren met zijn patiënten, vind ik een groot schandaal! Uit eigen ervaring weet ik namelijk dat dit zo is. Maar ligt de oplossing niet eerder in het verminderen van de caseload van de psychiater en hem/haar wakker schudden? Eens een normaal (iets langer) gesprek voeren met je patiënten, vermindert waarschijnlijk ook de caseload omdat een aantal patiënten meer gebaat zijn bij één keer een goed gesprek dan jaren per telefoon medicatie voorgeschreven te krijgen..

  2. Lees alle reacties
  3. Zorgverzekeraars hebben gewoon geen zin om een kleine club van Verpleegkundigen te contracteren! Te veel werk voor ze! dit suggereer ik gerust zo! Voor de huisarts zijn wij natuurlijk ‘werk-afpikkers’! een goede Verpleegkundige daar zit de bezuiniging in! Als een verpleegkundige iemand naar de huisarts doorstuurt lijkt mij een prima bijdrage aan de gezondheidszorg. Wel is dit afhankelijk van een goed samenwerkend team van Verpleegkundig specialisten! Dus mijn advies …….. Ziektekostenverzekeraars ga dit eens aan! Wel faciliteren natuurlijk net als elk ander in de gezondheidszorg om te kunnen declareren! Ik hoor het graag!

  4. Als die verpleegkundigen niet gecontracteerd worden door de verzekeringen dan zegt dat toch al genoeg.Ze zijn opgeleid, BIG geregistreerd en daar heeft de verzekering al helemaal niets in te zeggen.Betalen aan artsen die de patiënten niet eens zien en telefonisch van alles afhandelen, dat doen ze toch ook?

  5. Hoewel er vanuit overheids wege gestimuleerd is om gespecialiseerde verpleegkundigen (NP en PH)middels een masteropleiding op te leiden om routine werk en ook vaak communicatie voor de specilalisten te doen wordt dit door veel medische specialisten en verzekeraars nog niet geaccepteerd als een effectief en goedkoper alternatief. Jammer want door deze functies is de kwaliteit toegenomen maar nog geen bezuiniging gerealiseerd, ze zijn immers formeel nog geen vervanging.

  6. Ik zie verpleegkundigen- die de patiënten langer zien dan welke arts ook- mooie dingen doen en ik zie artsen die de patiënten nauwelijks zien en/of kennen door de telefoon de medicatie wijzigen en advies geven.Neen, niet nodig om de patiënt te zien, de rekening wordt er niet minder om uiteraard. Dus ik weet wel wie er een zorgvuldiger beleid voeren.Maar ja, aangezien de verzekeraar helemaal niets met zorgvuldigheid heeft en andere belangen heeft, gaan ze gewoon op de stoel van iedereen zitten en de dienst uitmaken.Het zal je verzekeraar maar zijn,Ze maken miljarden winst en die is toch écht bestemd voor de top + bonussen hoor, daar moet niet teveel van aan de-betalende- patiënten wegvloeien.Volgens jaar mogen we weer meer gaan betalen, omdat de zorgkosten zogenaamd gestegen zijn.Ze hopen eigenlijk dat we dan allemaal aan geheugenverlies lijden en niet gaan vragen dat geld in te zetten voor de verzekerden!!die natuurlijk al heel lang veel teveel betaalden.Achmea en CZ shame on you.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.