Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verpleegkundigen kunnen endoscopieën verrichten

Inwendige kijkonderzoeken van de dikke darm kunnen net zo goed door verpleegkundigen worden uitgevoerd als door artsen. Dat stelt arts Paul van Putten van het Erasmus MC in zijn proefschrift.
Verpleegkundigen kunnen endoscopieën verrichten

Verpleegkundigen die zijn opgeleid tot endoscopist verrichten al langer met succes relatief eenvoudige kijkonderzoeken. Dat stelt Paul van Putten in zijn proefschrift. ‘Verpleegkundig endoscopisten verrichten colonoscopieën volgens de internationaal geldende criteria’, aldus Van Putten. ‘Bovendien zijn de patiënten tevreden. De kwaliteit van de scopieën die zij uitvoeren is goed en vergelijkbaar met die van artsen. Daarnaast is het goed mogelijk dat door de introductie van de verpleegkundigen kosten worden bespaard.’

Tekort wegnemen
De colonoscopie wordt nu nog verricht door een arts, meestal een maag-, darm- en leverarts (MDL). Door de start van het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker neemt het aantal colonoscopieën toe, maar zijn er onvoldoende artsen om ze uit te voeren. Van Putten stelt dat verpleegkundigen het tekort kunnen wegnemen.

2 REACTIES

  1. Verpleegkundigen in verpleeghuizen kunnen en moeten met ouderenzorgspecialisten en andere ‘professionals ‘ dehydratie, ondervoeding en ander ongerief bij noncommunicatieve verpleegden vaststellen en behandelen ? ?
    Als nu eens die o zo onontbeerlijke ict een colonstreepjescode ontwikkelt , dan kan elk kassa-meisje medisch nog ‘goedkoper ‘ bijbeunen ? ?

  2. Lees alle reacties
  3. En natuurlijk — net als in de garage loopjongen werkt tegen het tarief van de chef monteur en doet er ook nog langer over !! — wordt dit gedeclareerd tegen het tarief van de specialist; die kan dan iemand anders tegen een hoog tarief helpen en heeft van ook nog flink wat geld van het verschil tussen het tarief van de verpleegkundigen en wat hij doorberekent.
    Kan allemaal onder TRUUS ZORG SCHIPPER
    Slaap maar lekker door.mdoor demet

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.