Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Verpleegkundigen willen als expert gezien worden, niet als poppetje aan het bed’

Redacteur Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
Een hoge werkdruk, hiërarchische cultuur en weinig autonomie zijn dé ingrediënten voor een hoge uitstroom onder verpleegkundigen. Daarom onderzoekt lector Kim Verhaegh hoe verpleegkundig leiderschap tot een gelukkige beroepsgroep en robuust zorgsysteem leidt. “Zolang verpleegkunde als fabrieksmatige zorg wordt bezien, komt het vak niet tot bloei.”
Kim Verhaegh
Kim Verhaegh: “Zolang verpleegkunde als fabrieksmatige zorg wordt bezien, komt het vak niet tot bloei.”
Premium

Verpleegkundigen met zeggenschap zijn veerkrachtiger

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    1 REACTIE

    1. Goed om steeds weer de “spot” op werkomstandigheden van verzorgenden IG en van verpleegkundigen te richten. Hoewel het duidelijk is dat zorgorganisaties die cultureel gekenmerkt worden als “machinebureaucratie” ( prof. H. Mintzberg ) onvoldoende ruimte bieden aan de nationaal erkende professionele kwaliteiten van oa verpleegkundigen zijn veel lokale bedrijfskundigen (niet patiënten en professionals, maar processen centraal ? ) niet op de hoogte van hun eigen belemmerende activiteiten in deze. Ook de economisering van het zorgaanbod ( cijfers belangrijker dan relationele aspecten en inhoudelijke bedoelingen ) krijgt onevenredig accent in zorgorganisaties. Naast voornoemde aspecten is een bijna algemeen wantrouwen reden tot overmatige bureaucratie, die werkplezier minimaliseert en onnodig veel tijd opeist.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.