Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Verplicht etnische registratie in ggz’

Redactie Zorgvisie
Zorgverzekeraars moeten eisen dat het cliëntenbestand van ggz-instellingen een afspiegeling vormt van hun verzorgingsgebied. Allochtone jongeren komen nu pas terecht in de ggz als ze een misdaad plegen, schrijven psychologen in het Maandblad Geestelijke volksgezondheid.
'Verplicht etnische registratie in ggz'

Een evenredige vertegenwoordiging van allochtone cliënten moet een prestatie-indicator worden en ggz-instellingen moeten wettelijk verplicht worden te registreren naar geboorteland. Dat stellen de psychologen Albert Boon, Anna de Haan en Sjouk de Boer in het septembernummer van het maandblad. De drie werken bij De Jutters Centrum voor jeugd GGZ Haaglanden en De Fjord, Centrum voor orthopsychiatrie en forensische jeugdpsychiatrie.

Registreren naar herkomstland

De psychologen vinden dat alle ggz-instellingen moeten registreren naar herkomstland, zoals zij dat doen bij De Jutters. Bij deze instelling blijkt dat allochtone jongeren zijn ondervertegenwoordigd op de reguliere afdelingen, maar oververtegenwoordigd op de forensische afdeling. Dit “dwingt tot maatregelen”, schrijft het drietal. “Blijkbaar is er bij deze jongeren van niet-westerse herkomst sprake van gedrags- en emotionele stoornissen waarvoor behandeling noodzakelijk is. Dit wordt echter pas ingezien wanneer de jongere voor de rechter verschijnt.” De ggz kan veel maatschappelijke schade voorkomen als ze deze groep eerder behandelt.

Overgang naar dbc

Jongeren van niet-Nederlandse herkomst maken in het algemeen weinig gebruik van de reguliere ggz. Ook hebben allochtonen andere geestelijke ziektes, blijkt uit gegevens die de ggz bijhield tussen 2000 en 2006. Sinds de overgang naar het dbc-informatiesysteem registreren instellingen de herkomst van cliënten echter niet meer. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

NZa adviseert dbc’s voor forensische zorg

Rob Smeets stopt als bestuurder GGZ Friesland

Onderzoek: geen fraude bij GGZ Delfland

4 REACTIES

  1. Maatregelen nemen? Dat begint m.i. bij de verantwoordelijkheid van de ouders als je met je kinderen in een ander land gaat wonen. Aanpassen heet dat, dat moet iedereen. De gedrag- en emotionele stoornissen zijn doorgaans een algemeen probleem in Nederland, oorzaak? verlies van respect, waarden en normen, iedereen leeft maar voor zichzelf en een ander is niet meer belangrijk. Grenzen aangeven, beetje discipline en besef van verantwoordleijkheden en eens leren tevreden te zijn met wat je hebt liggen aan de basis van ieder kind die je daarin zelf moet begeleiden. Laten we nu niet weer verkeerde financiële prioriteiten stellen en in deze tijd gemeenschapsgeld gebruiken voor iets wat je niet oplost. Het is het paard achter de wagen spannen. Begin bij jezelf en doe iets zonder telkens weer in die politieke prietpraat te belanden wat alleen maar weer geld kost wat er toch niet is anders hoeven we toch allemaal niet te bezuinigen?
    Inderdaad met eerste schrijver eens, ga terug naar school en leer je lesje eens goed.

  2. Lees alle reacties
  3. Bizar, ik werk in de verslavingszorg en daar is het overgrote deel niet allochtoon en ouder dan 30. Ik vraag me af waar verzekeraars het lef vandaan halen. Moeten we dadelijk ook gaan invullen waar we gemaakt zijn en of we hetero of homo zijn, hoeveel we verdienen en wat voor soort relaties we hebben? Gaan we dan iedereen screenen op geestelijke problemen vanaf de geboorte…..ook die miljoenen nederlanders die doordraaien en het niet meer zien zitten met zulke verzekeraars?? En dan? nog meer wachtlijsten? Bizarre ideetjes, niets anders te doen?
    Het blijkt telkens weer, de meest vreemde mensen zitten niet in een instelling, maar gaan om 5 uur naar huis!

  4. wat moet er geregistreerd worden? allochtoon of geboorteland? in de gebruikelijke definities van ‘allohtoon’ wordt immers doorgaans behalve de geboorteplaats van de betrokkene ook die van diens ouders betrokken. mijn voorkeur gaat uit naar de uitsluitende registratie van de eigen geboorteplaats. dan echter valt de informatie over de eventuele allochtone achtergrond van veel in Nederland geboren cliënten weg, terwijl juist die in de discussie over de jeugd van tegenwoordig in de grote steden cruciaal geacht wordt. duidelijkheid daarover zag ik ook niet direct in het artikel in MVg.
    een curieus aspect van de discussie is de focus op gelijke deelname. het lijkt er op dat er daarbij van wordt uitgegaan dat in alle bevolkingsgroepen de aandelen van mensen met bepaalde “kwalen” gelijk zou zijn, terwijl daarin toch ook grote verschillen kunnen voorkomen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.