Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verscherpt toezicht Lelie Zorggroep verlengd

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het verscherpt toezicht op verpleeghuis Pniël met twee maanden verlengd.
pniel.jpg
Lelie Zorggroep

Het Rotterdamse verpleeghuis maakt onderdeel uit van de Lelie zorggroep. Daar verblijven mensen met lichamelijke aandoeningen en met dementie. In augustus vorig jaar stelde de IGZ de verpleeghuizen Pniël en De Koningshof onder verscherpt toezicht. De Koningshof is inmiddels gesloten. In juni 2016 gingen drie ggz-instellingen van de Lelie zorggroep failliet.  Begin december 2015 moest de zorggroep 187.000 euro terugbetalen aan de zorgverzekeraars wegens onterechte declaraties. 

Cliëntdossiers

Pniël moet de cliëntdossiers verbeteren: de inspraak van de cliënt moet zichtbaar zijn in het cliëntdossier en diens wensen en behoeften moeten ook in het dossier staan. Medewerkers van Pniël hebben meer tijd nodig om voldoende aandacht te kunnen geven aan de eigen regie van de cliënten. Ook moeten zij meer tijd krijgen voor begeleiding, coaching en reflectie. De meldingen van incidenten moeten beter worden geanalyseerd.

Tekortkomingen

De inspectie concludeerde vorig jaar zomer dat er structurele tekortkomingen waren bij de locaties De Koningshof en Pniël. Bovendien werd er te weinig gestuurd op verbetering hiervan. Hierop zette de inspectie deze locatie onder verscherpt toezicht. In januari 2017 constateerde de inspectie dat het verbeterplan van de raad van bestuur weliswaar breed werd gedragen, maar dat de werkvloer onvoldoende bij de plannen werd betrokken.

Werkdruk

Pniël voldoet inmiddels aan de normen voor de medicatieveiligheid en hygiëne en infectiepreventie. Het beleid en de besluitvorming op grond van de Wet Bopz zijn vastgelegd en voert Pniël uit conform de afspraken. Medewerkers laten een liefdevolle bejegening zien en gaan met respect met de cliënten. Het geven van individuele aandacht aan de cliënten, naast persoonlijke verzorging, kan beter. Zij zijn zich hier volgens de inspectie van bewust maar ervaren een hoge werkdruk en tekort aan deskundig personeel.

IGZ

De deskundigheid van medewerkers verdient alle aandacht, stelt de inspectie. ‘Zorgverleners hebben instructie nodig zodat zij duidelijk weten op welke wijze zij bij cliënten aantoonbare professionele afwegingen kunnen maken’. Het verscherpt toezicht loopt nog tot 1 juli 2017. De inspectie zal de komende tijd de voortgang in de gaten houden. Dat zal onder meer gebeuren door onaangekondigde bezoeken.

Dossier Governance
In het dossier Governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.
Lees meer >>

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Zorginstellingen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken…
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.