Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verscherpt toezicht op Diaconessenhuis in Meppel

MEPPEL - Het Diaconessenhuis in Meppel is gisteren onder verscherpt toezicht gesteld van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Het ziekenhuis heeft al lange tijd te maken met ruzies tussen de specialisten. Daarbij schort het volgens de inspectie aan kwaliteit van de zorg.
Verscherpt toezicht op Diaconessenhuis in Meppel

Eind mei is het Diaconessenhuis door de IGZ gewaarschuwd met het verzoek om een eind te maken aan de interne twisten. Het ziekenhuis kreeg drie weken de tijd. Zelfs met enige weken uitloop heeft het ziekenhuis dit niet gehaald.

Gevaar

Volgens de IGZ greep de raad van bestuur, de leiding van het ziekenhuis, onvoldoende in. De gezondheid van de patiënten loopt daardoor extra gevaar, aldus de inspectie. Het ziekenhuis krijgt een maand de tijd om orde op zaken te stellen. Ook moet er een plan van aanpak komen voor verbetering op langere termijn.

Bestuur stelt zaken rooskleuriger voor

Ook krijgt de raad van bestuur het verwijt de situatie in het ziekenhuis rooskleuriger voor te stellen dan verantwoord. Een woordvoerder van de IGZ wilde niet ingaan op de vraag of de raad van bestuur de eer aan zichzelf zou moeten houden. Ook wil de inspectie niet ingaan op de vraag of het ziekenhuis afdelingen moet sluiten, als de situatie over een maand niet duidelijk is verbeterd.

Onderzoeksrapport

In het onderzoeksrapport dat de inspectie donderdag heeft gepresenteerd, staat dat de tijd in het Diaconessenhuis stil lijkt te hebben gestaan. Het ziekenhuis doet te weinig aan controle van de kwaliteit van de geleverde zorg. Ook is er weinig aandacht voor verbetering en modernisering van de zorg. Zo houdt het ziekenhuis niet goed bij wanneer zich medische complicaties voordoen bij patiënten, hoewel dat in andere ziekenhuizen allang gemeengoed is.

Problemen

De problemen spelen vooral bij de afdelingen chirurgie en anesthesiologie, maar volgens de inspectie functioneren de kinderartsen ook niet optimaal. De leiding van het ziekenhuis moet volgens de inspectie een structuur ontwikkelen die gebaseerd is op vertrouwen, heldere communicatie en een eenduidige structuur.

Dwangmiddel

Het verscherpte toezicht is een relatief nieuw dwangmiddel van de inspectie. Het betekent onder meer dat medewerkers van de IGZ onverwachts de gang van zaken binnen het ziekenhuis komen controleren.

Protocollen

De voorzitter van de Raad van Bestuur Wolf van Ittersum geeft toe dat het ziekenhuis al langere tijd worstelt met problemen tussen medisch specialisten. Hij erkent dat de kwaliteit van de geleverde zorg beter moet. “Inmiddels zijn zo’n 400 protocollen opgesteld die nageleefd moeten worden. Er waren wel richtlijnen, maar die werkten onvoldoende. Alle personeelsleden wonen bijeenkomsten bij om ondermeer te leren hoe zij met incidenten moeten omgaan”. Volgens Van Ittersum moet er een cultuuromslag plaatsvinden.

Twee nieuwe chirurgen

Het ziekenhuis is naar eigen zeggen voortvarend bezig geweest om de problemen bij de chirurgie, anesthesiologie en kinderartsen op te lossen. “Inmiddels is de complete maatschap chirurgie vervangen door nieuwe specialisten. Twee nieuwe chirurgen zijn aangetrokken en binnenkort komt een derde in dienst”, aldus Van Ittersum. Hij geeft toe dat de conflicten binnen het team chirurgen een slepende kwestie betrof. “Maar nieuwe chirurgen zijn niet zomaar te krijgen.”

Plan van Aanpak

De voorzitter zegt dat de bevindingen in het rapport voor een groot deel door het ziekenhuis worden onderstreept en herkend. “Al deze zaken zullen we een plaats geven in het plan van aanpak dat de inspectie van ons vraagt.” (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.