Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verscherpte eisen aan toezicht in Governancecode

De vernieuwde Zorgbrede Governancecode zal vanaf 1 januari van kracht zijn. Dat maken brancheorganisaties ActiZ, GGZ Nederland, NVZ en VGN vandaag bekend. De eisen aan bestuurders en toezichthouders zijn in de nieuwe code flink aangescherpt.
Verscherpte eisen aan toezicht in Governancecode

Alle leden van de betrokken koepels moeten zich bij wijze van lidmaatschapseis aan de nieuwe code houden. De nieuwe code vervangt de Governancecode van 2006. Belangrijkste wijzigingen zijn onder andere de introductie van risicodragend kapitaal en een nieuwe klokkenluidersregeling. De klokkenluidersregeling houdt in dat werknemers ernstige misstanden in de onderneming op een veilige manier kunnen melden. Risicodragend kapitaal kan onder de code door zorginstellingen worden aangetrokken. Dat moet ‘binnen de grenzen van de zorgorganisatie als maatschappelijke onderneming’ gebeuren, zo schrijven de brancheorganisaties. “Hierover zijn we van mening een volwaardig alternatief voor de voorgenomen wetgeving voor de rechtsvorm van de maatschappelijke onderneming te hebben neergezet.”

Dochter bv’s

Verbonden rechtspersonen zoals dochter bv’s, vallen nu ook onder de nieuwe code. Wat betreft de verantwoordelijkheid voor raden van bestuur en raden van toezicht, is de code scherper geworden. Zo zijn de deskundigheidseisen voor de raad van toezicht uitgebreid op het gebied van zorg. Ten minste één lid van de raad van toezicht moet beschikken over voor de zorgorganisatie relevante kennis en ervaring in de zorg. De code regelt verder dat het aantal bestuurlijke en/of toezichthoudende functies van de leden van de raad van toezicht zodanig moet zijn dat een goede taakvervulling door ieder van de leden van de raad gewaarborgd is. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

‘Elco Brinkman zat glashard te liegen’

Bestuurders stemmen voor salariscode NVZD

Bussemaker bezig met nieuwe governance code zorg

Governance-brief Klink

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.