Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Verwarrende subsidie voor extramurale zorg

Een nieuwe overgangssubsidie ter waarde van 95 miljoen euro voor Zvw-zorg zal vanaf 2015 niet door zorgverzekeraars maar door het zorgkantoor worden versterkt. Deze bijzondere constructie meldt Zorginstituut Nederland in een brief.
Verwarrende subsidie voor extramurale zorg

Persoonlijke verzorging, verpleging en begeleiding vallen vanaf 2015 onder de zorgverzekeringwet (zvw) in plaats van onder de AWBZ. Dat betekent dat zorgverzekeraars verantwoordelijk worden voor de uitvoering van deze taken. Een andere groep zorghandelingen waarvoor hetzelfde geldt, betreft extramurale zorg voor psychogeriatrische cliënten, somatische cliënten en gehandicapten. De overheveling van deze zorg wordt echter via een aparte subsidie geregeld, omdat deze aanspraken na 2015 compleet verdwijnen. De overgangsregeling zal dan ook alleen gelden voor het overgangsjaar 2015.

Aparte administratie

Het Zorginstituut schrijft dat de subsidieregeling vanaf 2015 ingaat, ongeacht of de Wet langdurige zorg (Wlz) wel of niet wordt aangenomen door het parlement en de senaat. Het instituut zal de subsidies verlenen aan de zorgkantoren, waarna de zorgkantoren het weer door zullen zetten naar de zorgaanbieders. Hoewel de subsidie wordt verstrekt door het zorgkantoor, mag het budget absoluut niet aan AWBZ-zorg uitgegeven worden. Om voor deze subsidie voor extramurale zorg in aanmerking te komen, moeten zorgaanbieders zich voorbereiden op een aparte registratie en verantwoording. Dat betekent dus een aparte administratie naast de ‘normale’ registratie en verantwoording voor Zvw-zorg.

Uitvoering

Hoe de financiering van deze zorg er na 2015 uit zal zien, is afwachten. Het ministerie van VWS zal het Zorginstituut vragen om in een uitvoeringstoets aan te geven hoe deze behandelingen het beste in de Zvw kunnen worden ondergebracht.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.