Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Verzekeraar in ziekenhuis leidt tot verstarring zorg’

VVD-Kamerlid Edith Schippers stuurt aan op een wettelijk verbod voor het overnemen van een ziekenhuis door coöperaties met een zorgverzekeraar als een belangrijke partij. In december 2008 diende Schippers al een motie in tegen deze nieuwe constructie, die met een grote meerderheid werd aangenomen. Door de geplande overname van het Schiedamse Vlietland ziekenhuis door ondermeer zorgverzekeraar DSW mengen steeds meer voor- en tegenstanders zich in een discussie over deze unieke manier van zorgfinanciering.

“Ik wil dit voorkomen”, meldt Schippers aan Zorgvisie, “en ik ben niet de enige. Er zijn veel partijen in de Kamer met veel verschillende redenen om tegen deze verticale integratie tussen een zorgverzekeraar en een ziekenhuis. De zorg is al niet dynamisch te noemen en dit werkt alleen maar meer verstarring in de hand. Er moet wat mij betreft meer beweging komen, maar dat lukt niet in een land met vier grote verzekeraars die steeds meer ziekenhuizen gaan overnemen.”

Nma

Schippers vervolgt: “Wat dat betreft is de rol van de NMa ook opmerkelijk. Die heeft bijna al de fusies tussen zorgverzekraars goedgekeurd. Nu heb je eigenlijk vier grote verzekeraars waarvan ik een toeloop op ziekenhuizen verwacht als deze trein niet stopt. Als een steeds risicodragender ziekenhuis zijn solvabiliteit wil afdekken, is een verzekeraar financieel natuurlijk een mooie partij, maar het gaat om het belang van de patiënt.”

Betrokkenheid

Nyenrode-Professor Gert van Dijk ziet juist de voordelen van een coöperatie zoals degene die het Vlietland Ziekenhuis wil overnemen. “Het bijzondere van deze constructie is dat niemand direct aandeelhouder is. Er ligt een commitment dat eventuele winst wordt geïnvesteerd in innovatie. Belangrijker nog zijn de zeggenschapsrelatie en de transactierelatie. Binnen de coöperatie doen alle leden zaken met het ziekenhuis en hebben zij ook zeggenschap. De essentie van die combinatie is betrokken toezicht: men zit samen in het schuitje. Edith Schippers spreekt van zorgverschraling, maar daarvan is geen sprake.”

Kamerlid Jan de Vries

“Wij hebben ernstige twijfels bij de vraag of deze constructie wel zinvol is”, meldt CDA-Kamerlid Jan de Vries. “Het roept de schijn van tegenstrijdige belangen, die dubbele pet van de zorgverlener. Minister Klink noemt allerlei instanties op als toezichthouders, maar we hebben bij Espria gezien dat deze niet altijd een waarborg zijn. In principe ben ik wel gecharmeerd van het coöperatieve model. Het is goed te investeren in ketens, maar dat kan ook met een alliantie. Voorop staat dat er geen publieke middelen weglekken naar een private partij door winstuitkeringen.”

Zorgverzekeraar DSW

In het laatste nummer van Zorgvisie meldt DSW-topman Chris Oomen dat hij zich enorm heeft geërgerd aan Kamerleden die hun mening uiten zonder echt kennis te hebben van de casus. DSW is de verzekeraar die voor veertig procent wil participeren in het Schiedamse ziekenhuis. “Wij gaan echt geen patiënten doorwijzen naar het Vlietland als de zorg daar niet goed is. Er wordt ook geen winst uitgekeerd. Als de politiek andere partijen weet die belangeloos 25 miljoen euro op tafel leggen, dan trekt DSW zich graag terug.”

Spoeddebat

“Ik begrijp de commotie niet”, laat bestuursvoorzitter Gerrit-Jan van Zoelen van het Vlietland weten als reactie op het spoeddebat van woensdagavond over het ontstaan van coöperaties als overnamepartij voor een ziekenhuis. Van Zoelen weerspreekt de kritiek en wijst op de positieve geluiden over de constructie. “De patiëntenorganisatie was bijvoorbeeld erg tevreden, maar ook het bouwcollege en nu dus ook de minister.” Uiteindelijk is het aan Klink, die zei geen bezwaar te hebben tegen een zorgverzekeraar als mede-eigenaar van een ziekenhuis. “Dat kan nog een spannende avond worden”, aldus Kamerlid Schippers, “tijdens het debat over deze kwestie.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Bestuurder Vlietland over debat samenwerking DSW

Klink: zorgverzekeraar mag ziekenhuis kopen

Nieuwe vormen voor marktwerking in de zorg

NZa onderzoekt coöperatie Vlietland Ziekenhuis

Zorgverzekeraar neemt Vlietland Ziekenhuis over

‘Klink moet ingrijpen bij Vlietland Ziekenhuis’

1 REACTIE

  1. De mens ( de Patiënt ) heeft geen enkele stem meer ( staat onderaan op de ladder ) voor zijn eigen lijf en geest , wanneer de ziektenkostenverzekeraars mede eigenaar zijn / worden van ziekenhuizen e.d. Ook medisch specialisten verliezen daarmee hun deskundige eerste zorg die voor de patiënt hoort te zijn.
    ” Men ” zal wel even beslissen wat goed voor hem / haar is. Zo niet dan gaan we de patiënt overdoen aan de GGZ om ” heropgevoed ” te worden .
    Het wordt /is een vorm van dictatuur . Misleiding .Vooral als huisartsen met de ziekenhuizen enz. meedoen !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.