Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Verzekeraar zet budget verpleegkunde niet volledig in

Zorgverzekeraars en zorgkantoren kopen niet alleen minder uren zware zorg en wijkverpleging in bij zorgorganisaties dan is afgesproken, maar zij korten ook op het tarief van de zorg. Dat stelt ActiZ op basis van twee onderzoeken naar zorginkoop.
Verzekeraar zet budget verpleegkunde niet volledig in

Uit het onderzoek dat ICSB voor ActiZ deed, blijkt dat er door zorgverzekeraars een volumekorting van 15 procent of meer is doorgevoerd bij de inkoop van verpleegzorg. Soms bedraagt die korting zelfs meer dan veertig procent. Zorgorganisaties geven aan dat wijkverpleegkundige teams daardoor geen of onvoldoende antwoord kunnen geven op de zorgvraag van cliënten die thuis wonen.

Eigen zak betalen

Zorgorganisaties geven verder aan dat alle financiële risico’s bij hen liggen: zij hebben zorgplicht en mogen geen wachtlijsten laten ontstaan, terwijl nu al duidelijk is dat er te weinig zorg is ingekocht om alleen al de huidige groep cliënten de juiste zorg te verlenen. Zorgorganisaties verwachten dan ook dat zij uit eigen zak moeten bijbetalen of een opnamestop moeten invoeren. Met alle gevolgen van dien.

Kortingen

Uit het onderzoek zorginkoop verpleeghuiszorg (Wlz) blijkt dat zorgverzekeraars onvoldoende zware zorg inkopen en zorgorganisaties lastig kunnen voldoen aan de zorg en ondersteuning van ouderen die met zorg en ondersteuning, betaald uit de Wlz, langer thuis wonen. Daarnaast zijn de kortingen op het tarief verdubbeld en ervaren zorgorganisaties onredelijke volumekortingen (er zijn minder plaatsen met verblijf ingekocht). Veel zorgorganisaties geven aan dat er nauwelijks ruimte was om te onderhandelen.

Koster

Aad Koster, directeur ActiZ: ‘Wij vinden dat verzekeraars en zorgorganisaties gezamenlijk staan voor het slagen van een enorme opgave: de hervormingen van de ouderenzorg. Dat betekent dat er ook in die lijn onderhandeld moet worden. En omdat het al een enorme uitdaging is om dit te lagen slagen, moeten zorgverzekeraars het niet onnodig moeilijk maken . Daarom vragen we zorgverzekeraars en de staatssecretaris vandaag om al het geld dát beschikbaar is (en dat is naar schatting een bedrag van circa 400 miljoen euro uit 2014 dat nog op de plank is blijft liggen, in te zetten.’

Zorginkoop

Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het is bizar: verzekeraars leggen hun bedrijfsrisico bij zorgaanbieders door te lage budgetten op te leggen en vervolgens te zeggen dat er zorgplicht is voor de zorgaanbieder. Daarmee worden zorgaanbieders feitelijk gedwongen het verzekeringsrisico over te nemen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.