Verzekeraars controleren ziekenhuisrekening niet goed

Zorgverzekeraars controleren declaraties van ziekenhuizen te laat en niet diepgaand genoeg. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit. De zeven verzekeraars moeten de NZa laten zien hoe zij hun controles gaan verbeteren.
Verzekeraars controleren ziekenhuisrekening niet goed
Foto: Foto: Koen Suyk

Bovendien moeten zij mogelijke fraude planmatiger onderzoeken. Als de verzekeraars dit jaar geen verbetering laten zien, kan de NZa boetes uitdelen.

Zorginkoop

Zorgverzekeraars kunnen bij uitstek controleren of een rekening klopt en dit checken bij het ziekenhuis. Ook kunnen zij met gegevensanalyse bekijken of er afwijkingen zijn met wat andere ziekenhuizen en specialisten gemiddeld declareren. Deze informatie kunnen zij weer gebruiken bij de zorginkoop.

Boetes

Uiteraard is het de eerste verantwoordelijkheid van het ziekenhuis om correct en tijdig te declareren. Vervolgens is het de taak van de verzekeraar om te controleren of dit juist is gebeurd. Maar een goede totaalopzet

2
10

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.