Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

´Verzekeraars drukken zorguitgaven in rap tempo´

Mark van Dorresteijn
Zorgverzekeraars zetten bij de inkoop van zorg veel scherper in dan afgesproken is in de hoofdlijnenakkoorden. Dat blijkt uit de Financiële Zorgthermometer van de vereniging HEAD, voor financials in de zorg.
´Verzekeraars drukken zorguitgaven in rap tempo´

Zorginstellingen onderhandelen momenteel met zorgverzekeraars over de zorginkoop voor volgend jaar. Uit de Financiële Zorgthermometer blijkt dat instellingen voor 2014 een daling van de omzet van gemiddeld 1,5 procent verwachten. De verwachte omzetdaling ligt niet in lijn met de tijdens Prinsjesdag gepresenteerde begroting van VWS voor 2014. Hierin wordt rekening gehouden met een nominale groei van de zorguitgaven voor 2014 van 4 procent. Zorgverzekeraars lijken zich niet aan de macrobudgettaire kaders en overeengekomen hoofdlijnakkoorden te houden en veel scherper in te kopen. Ellen Kalkhoven, voorzitter vereniging HEAD: ‘Het is zorgwekkend dat zorgverzekeraars in zo’n rap tempo de zorguitgaven drukken. Het zou menselijker zijn als zij zich houden aan de reeds gemaakte afspraken uit de hoofdlijnenakkoorden, waaraan ook zij zich destijds hebben gecommitteerd.’

Verwachte daling omzet

De verwachte daling in de omzet wordt zowel veroorzaakt door een dalend aantal behandelingen als door gemiddeld lagere tarieven. Zo verwachten de zorginstellingen dat de tarieven in 2014 met gemiddeld 1,6 procent zullen dalen ten opzichte van de tarieven in 2013. Met name in de gehandicaptenzorg en in de geestelijke gezondheidszorg worden forse tariefkortingen verwacht van respectievelijk 2,8  procent en 1,9 procent. Verder verwachten zorginstellingen dat het aantal behandelingen terug zal lopen met gemiddeld circa 1,2 procent.

Invloed zorgverzekeraar

Sinds de invoering van de Financiële zorgthermometer is een duidelijke trend waarneembaar dat met het verplaatsen van de regie van de overheid naar de zorgverzekeraars ook de invloed van de zorgverzekeraars is toegenomen. Daarnaast ervaart 66 procent van de zorginstellingen dat de huidige gesprekken moeizamer verlopen dan vorig jaar.

Financiële Zorgthermometer

De Financiële Zorgthermometer is gebaseerd op onderzoek dat elk kwartaal wordt uitgevoerd door Finance Ideas onder de ruim negenhonderd leden van HEAD, de vereniging van financiële deskundigen in de zorgsector. Elke keer wordt een vaste set van vragen aan hen voorgelegd, plus enkele vragen over actuele thema’s. Aan het meest recente onderzoek, dat plaats heeft gevonden begin tot medio september, hebben 173 financials van verschillende zorginstellingen deelgenomen. Het is de tiende keer dat het onderzoek is uitgevoerd.


Masterclass Financieel Management

Zorgvisie Academy organiseert in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit op 16 & 17 december 2013 een Masterclass Financieel Management in de zorg met een terugkomdag op 14 januari 2014.

5 REACTIES

  1. Ik stel vast dat de regie, het beleid en politieke beslissingen van Den Haag, waar deze thuishoren, zijn overgedragen aan verzekeraars. Deze echter hebben maar een belang, dat is veel betalende verzekerden, weinig schade uitkeren, hoge winsten. Daar wordt de zorg en het algemene belang niet beter van. Nee, het is een politieke kunstfout van minister Schippers om het beleid over te laten aan schadeverzekeringen. Het ontwikkelen van het vernieuwde zorglandschap is een taak van minister Schippers en VWS en tweede kamer.
    Als dat niet snel gebeurt, wordt het een nog grotere ramp en leidt de gezondheidszorg onherstelbare schade. De kwaliteit die wij zo zorgvuldig hebben opgebouwd. Zoniet, dan pleit ik ervoor VVD minister Schippers te vervangen door een persoon die wel visie heeft en vakkennis. Wat dat laatste ontbreekt ten ene male bij de politiek, VWS en de zorgverzekeraars.

  2. Lees alle reacties
  3. Dat is toch geen nieuws, voor 2013 halveerde CZ al zonder enige discussie voor vrijgevestigden in de GGZ de omzetplafonds en was het slikken of stikken. Zorgmakelaars van CZ bellen zich in regio N Brabant al maanden een slag in de rondte om hun verzekerden onder te brengen en buiten het contract om werken via restitutie mag niet dus daar sta je dan met je psychische problematiek en je CZ verzekeringspas.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.