Verzekeraars frustreren vrije artsenkeuze’

In weerwil van het feit dat veel verzekeraars weten dat de vrije artsenkeuze moet worden gewaarborgd, komt dat niet tot uitdrukking in hun polisvoorwaarden. De Nederlandse Zorgautoriteit moet haar rol oppakken en hier een einde aan maken. Hiertoe maant Stichting Zorghuis de NZa vandaag met een handhavingsverzoek.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
nza400.jpeg

In de voorwaarden van verschillende polissen van CZ, Ohra, Menzis, Zilveren Kruis/Achmea, Ditzo, de Amersfoortse staan tal van beperkingen van de vrije artsenkeuze. ‘De vrije artsenkeuze, wordt in regel én uitvoering geschonden ondanks de eerdere politieke keuze dat die gewaarborgd moet blijven’, zeggen Arwin Mulderij en Ronald van Oosterhout van Stichting Zorghuis. ‘Dit gaat in tegen de Zorgverzekeringswet. Wij willen hier actie tegen zien van de toezichthouders. Stichting Zorghuis heeft daarom vandaag een volledig dossier met overtredingen en een handhavingsverzoek naar de NZa gestuurd.’

Verplichte keuze
Zorgverzekeraars stellen bijvoorbeeld voor verschillende behandelingen de eis dat de verzekerde vooraf toestemming moet

2
253

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. De bewering dat CZ 'geen polisvoorwaarden heeft voor de op haar website af te sluiten verzekeringsproducten' is natuurlijk niet juist. Deze staan bij iedere af te sluiten polis gewoon vermeld. Voor het verbeteren van klantcommunicatie staan we vanzelfsprekend altijd open en we zullen mbt bovenstaande zeker kijken of en hoe we zaken nog duidelijker kunnen maken. @Redactie Zorgvisie: het mag duidelijk zijn dat toezichthouders de zorgverzekeraars hier ook op toetsen. Wederhoor had voor de juistheid van dit artikel geen kwaad gekund.
    Els Potma – woordvoerder CZ

  2. Lees alle reacties
  3. Er viel bijna een kabinet door de NZa die de afschaffing van de vrije artsenkeuze adviseerde aan minister Schippers van VWS en diezelfde NZa verdedigt dit nog steeds.. Zie langlopende rechtszaken VPHuisartsen contra NZa. En die NZa moet handhaven?
    De NZa hoort thuis in het Museum van Oudheden…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.