Verzekeraars hebben weinig inzicht in transgenderzorg

Omdat niet alle aanbieders van transgenderzorg op dezelfde manier declareren, is het voor zorgverzekeraars lastig om alle transgenderzorg als zodanig te identificeren. Dat blijkt uit een Kamerbrief van minister Bruins, waarin hij ingaat op vragen van de Tweede Kamer over het onderwerp.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
ggz, crisisdiensten
Foto: VadimGuzhva / stock.adobe.com

In de medisch specialistische zorg (msz) bestaat een aparte diagnosecode met de omschrijving ‘incongruentie genderidentiteit’. Als deze diagnosecode wordt gebruikt, is transgenderzorg als zodanig herkenbaar. Maar aanbieders declareren de zorg niet allemaal op deze manier. In de ggz zijn überhaupt geen specifieke prestaties voor zorg die tijdens een transgendertraject wordt geleverd.

Kwartiermaker

De onduidelijkheid rond de declaratie van transgenderzorg is gesignaleerd door de kwartiermaker. Minister Bruins en de zorgverzekeraars hebben deze aangesteld in 2018 om de transgenderzorg te verbeteren en de wachtlijsten te verkleinen. De kwartiermaker, Bureau Zorgvuldig Advies, moet een aanpak voor toekomstbestendige netwerkzorg voor transgenders formuleren. Hierin moet

0
213

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.