Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Verzekeraars vergoeden 240 miljoen te veel aan apothekers

Redacteur Zorg+Welzijn
Apothekers krijgen hogere kortingen dan ze aan zorgverzekeraars doorgeven. Dat meldt De Telegraaf. Het gaat jaarlijks om 240 miljoen euro aan te veel betaalde medicijnvergoeding. Apothekers zeggen dat ze juist inschieten bij de kostenvergoeding voor medicatie van hun klanten.
Verzekeraars vergoeden 240 miljoen te veel aan apothekers
Foto: ANP Lex van Lieshout

De Telegraaf zegt een lijst in bezit te hebben waaruit blijkt dat apothekers veel meer korting van groothandelaren en leveranciers krijgen dan de ‘normale’ 5 procent. Volgens het dagblad zijn de kortingen die apothekers bedingen vaak hoger, ‘soms tot wel 22 procent’. In een artikel in Zorgvisie Magazine van deze maand zeggen apothekers steeds vaker in financiële problemen te komen vanwege het preferentiebeleid van zorgverzekeraars. Apothekers krijgen alleen de goedkoopste variant van het medicijn betaald, terwijl ze vaak aan patiënten de ‘oude’, duurdere geneesmiddelen leveren. Het verschil betalen ze zelf bij.

Prijs gedaald

Apothekers krijgen een korting van 5 procent bij groothandelaren en leveranciers van medicijnen. Dat waren vroeger inkomsten van de apotheker, nu zijn deze inkomsten al doorberekend in het tarief dat de zorgverzekeraar vergoedt. Daardoor is de prijs van veel geneesmiddelen gedaald. Maar de korting blijkt vaak veel hoger, volgens De Telegraaf, ‘en dat steken apothekers in eigen zak’.

Verdienmodel

Apotheker Bas van Bergen zegt in Zorgvisie magazine van augustus: ‘Het oude verdienmodel van apothekers op basis van inkoopkortingen op medicijnen is weggevallen. Wij moeten overgaan op een model waarbij de inkomsten zijn gebaseerd op de zorgverlening die de apotheker biedt. Daar moeten we een fair tarief over af kunnen spreken.’ Hij verwoordt de actuele positie van de apothekersbranche. KNMP wilde niet reageren met het oog op besprekingen met verzekeraars die gaande zijn over dit onderwerp op het ministerie van VWS.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Die 1,2 miljard winst ook terugstorten en uitkeren naar de premie betaler. Waarom moeten zorgverzekeraars winst maken van gelden van de premies en de belastingen van bugers?
    Schippers, daar moet u wat aan doen.
    En niet gaan voor eigen glorie, want een mooie positie bij Achmea lonkt en is toegezegd. Let maar op.

  3. Tja die marktwerking toch ? ? en wat zielig voor de verzekeraarsgieren , die anders 240 miljoen eurootjes extra winst hadden gemaakt boven op de 1,2 miljard die ze nu vorig jaar maar hadden . Ach , een goede reden om gewoon de bonusafhankelijke premie weer omhoog te doen en het leed is geleden .

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.