Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzekeraars verhogen tarieven wijkverpleging

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis gaan in 2018 extra geld investeren in wijkverpleging. Zilveren Kruis wil de tarieven met 3,7 procent verhogen. Niet elke zorgaanbieder kan echter rekenen op meer geld.
geld euro wijkverpleging
Foto: Fotolia

Zorgverzekeraars hebben de afgelopen jaren scherp ingekocht bij de wijkverpleging. Zorgaanbieders klaagden dat verzekeraars niet voldoende zorg inkochten en tegen te lage tarieven. De tarieven voor wijkverpleging lagen zelfs onder de kostprijs, zo toonde onderzoek aan van de Nederlandse Zorgautoriteit. Ook bleek toen dat verzekeraars 194 miljoen euro van het beschikbare budget voor wijkverpleging in 2016 niet hadden uitgegeven, ondanks tekorten bij diverse zorgaanbieders.

Zorgverzekeraars: extra geld verpleeghuizen

Maar zorgverzekeraars laten de teugels vieren in 2018. Yvonne Hijnen, manager wijkverpleging van zorgverzekeraar CZ, zei op 29 oktober in het tv-programma De Monitor over zorg aan huis dat er de afgelopen jaren ‘wel erg scherp aan de wind is gezeild’ in de wijkverpleging. De huidige tarieven noemt ze wel passend. Tegelijkertijd kondigt ze aan dat het onvermijdelijk is dat de komende jaren extra geld naar wijkverpleging gaat.

Zilveren Kruis: 3,7 procent

De vier grote zorgverzekeraars trekken in 2018 meer geld uit voor wijkverpleging, zo blijkt uit een rondgang van Zorgvisie. Zilveren Kruis verklaart dat het tarief in 2018 met 3,7 procent stijgt. VGZ geeft aan ‘enkele procenten’ omhoog te gaan. CZ wil niet zeggen hoeveel procent erbij komt. ‘We mogen van de ACM als verzekeraars daarover niet overleggen, ook niet via de media’, laat een CZ-woordvoerder weten. Menzis hanteert een ‘indexeringstarief’ van maximaal 2,5 procent. Zorgaanbieders krijgen dat op basis van doelmatigheid. Wie op dat gebied gemiddeld presteert krijgt 1,25 procent en wie achterblijft ontvangt niets extra’s.

Extra geld niet voor alle zorgaanbieders

Niet alle zorgaanbieders kunnen dus rekenen op extra geld. ‘De tarieven gaan niet over de hele linie omhoog’, zegt een CZ-woordvoerder. ‘Sommige zorgaanbieders kunnen prima uit met het huidige budget. We bekijken per zorgaanbieder wat er nodig is.’ CZ zegt te streven naar een andere manier van werken. Met de Meander Groep in Zuid-Limburg heeft de zorgverzekeraar een vast bedrag per maand afgesproken, in plaats van uurtje-factuurtje, wat veel voorkomt in de wijkverpleging. ‘De Meander Groep zet sterk in op zelfredzaamheid. De zorginstelling mag zelf bepalen hoe het geld wordt ingezet’, aldus de CZ-woordvoerder.

Thuiszorg West-Brabant: 4 procent erbij

Thuiszorg West-Brabant (TWB) verwacht voor 2018 circa 4 procent extra te krijgen van VGZ en CZ. ‘Van die 4 procent is 2,5 procent voor loonsverhoging’, zegt Ruud Dijkers, lid raad van bestuur TWB. ‘Er blijft 1,5 procent echte verhoging over. Die is nodig om de verliezen van de afgelopen jaren te dekken, want toen hebben verzekeraars de tarieven nauwelijks geïndexeerd. Wat er nu gebeurt is wel echt een trendbreuk.’

NZa wacht op Zorginstituut

De NZa herijkt de tarieven in 2018 nog niet. Ze worden alleen ‘geïndexeerd’, zo maakte de toezichthouder al in juni bekend. Voor een grondige herziening van de tarieven wacht de NZa op het nieuwe kwaliteitskader voor wijkverpleging. Hieraan werkt het Zorginstituut Nederland samen met brancheorganisaties in de zorg. Op basis van dat kwaliteitskader zal de NZa, net zoals eerder bij de verpleeghuizen, bepalen wat goede tarieven zijn. Die zullen op zijn vroegst in 2019 gelden. Verzekeraars betalen nu vaak minder dan de maximumtarieven die de NZa vaststelt. Ze hebben dus ruimte voor hogere tarieven, ook al verhoogt de NZa de tarieven nog niet.

Bezuiniging wijkverpleging

De PvdA wil dat het nieuwe kabinet de beoogde bezuiniging van 100 miljoen euro op de wijkverpleging ongedaan maakt. Een motie hiertoe is door de hele oppositie gesteund. PvdA-leider Lodewijk Asscher roept verpleegkundigen op in actie te komen. Ook Pauline Meurs, hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg en voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, pleit in de uitzending van De Monitor voor extra geld voor de wijkverpleging. ‘Verpleeghuizen krijgen 2,1 miljard euro erbij, terwijl maar 4 procent van de ouderen daar wonen. Er is een veel grotere groep van kwetsbare ouderen die thuis wonen, met steeds complexere zorgvragen. Het is goed dat dit aanhangig wordt gemaakt in de politiek.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.