Verzekeraars willen concentratie prostaatoperaties

Zilveren Kruis wil samen met de andere zorgverzekeraars operaties bij prostaatkanker concentreren op twee locaties in Nederland. Bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is toestemming gevraagd om gezamenlijk te mogen optrekken. ‘Het is zo evident in het belang van de patiënt om te concentreren’, aldus directievoorzitter Norbert Hoogers van Zilveren Kruis.
Chirurgie-robot-19743768-400.jpg
Foto: Springer Fachmedien DE

Lichtend voorbeeld voor de concentratie zijn de behandelresultaten van de Martini-Klinik in Hamburg waar ongeveer evenveel operaties plaatsvinden als in heel Nederland. Door het hoge volume kunnen de behandelresultaten continu worden verbeterd. ‘In Hamburg zijn zoveel partijen op bezoek geweest dat het tijd is om wat te doen. In 40 Nederlandse ziekenhuizen vinden nu 2500 prostaatoperaties plaats. De incontinentie van de patiënten is na een jaar ongeveer 22 procent terwijl dat percentage in Hamburg uitkomt op 6,5 procent’, aldus Hoogers. De zorgverzekeraar leidt het percentage af uit de extra bestellingen van incontinentiemateriaal door mensen die een operatie hebben ondergaan. Ook

0
271

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.