Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzekeraars willen dbc’s niet bevoorschotten

Zorgverzekeraars willen geen verplichte regeling om ziekenhuizen via de dbc-financiering te bevoorschotten. Dat zegt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) als reactie op een oproep daartoe door de NVZ vereniging van ziekenhuizen.

De NVZ wil dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een beleidsregel maakt die verzekeraars verplicht om ziekenhuizen via de dbc-financiering te bevoorschotten om zo het probleem van de overfinanciering in 2005 en 2006 op te lossen. Ziekenhuizen hebben die jaren respectievelijk 1,4 en 1,7 miljard euro te veel ontvangen. Daarvan moeten ze nog 400 miljoen euro terugbetalen. Veel ziekenhuizen hebben dat geld echter al uitgegeven en moeten nu leningen sluiten om terug te betalen. Omdat lenen momenteel duur is, kunnen ziekenhuizen daardoor in geldnood komen. De NVZ ziet verplicht bevoorschotten als oplossing voor dit probleem.

Liquiditeitsproblemen

Maar Zorgverzekeraars Nederland wijst erop dat een bestaande NZa-regeling bevoorschotting al mogelijk maakt als dat nodig is. Veel verzekeraars maken hiervan gebruik om liquiditeitsproblemen bij ziekenhuizen te voorkomen. Bij deze NZa-regeling hebben zorgverzekeraars zelf de keuze om te bevoorschotten. Verplichting gaat ZN een stap te ver, laat woordvoerster Maaike Krommendijk weten.

Ggz-instellingen

Ook ggz-aanbieders willen worden bevoorschot. Zij moeten gemiddeld acht maanden wachten voordat een dbc is afgesloten, waardoor ze in geldnood komen. Verzekeraars hebben aangegeven wel te willen bevoorschotten, maar stellen strenge voorwaarden. Zo moet een ggz-instelling een marktaandeel hebben van minstens tien procent. Door deze eis wordt voor sommige ggz-aanbieders een derde van hun omzet toch niet bevoorschot. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Dbc’s op weg naar totale chaos

NZa: prijzen nieuwe vrije dbc’s stijgen

Kabinet stemt in met eenvoudiger dbc-systeem

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.