Verzet tegen Rom in de ggz

Rom moet niet worden ingezet om te benchmarken. Dat is de stelling van de initiatiefnemers van stoprom.com. De Stichting Benchmark GGZ (SBG) is het hier niet mee eens.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Psych400.jpg

De Algemene Rekenkamer was vorige week kritisch over Rom. Dit systeem zou volgens de rekenkamer nog niet voldoende betrouwbaar, volledig en vergelijkbaar zijn om in te kunnen zetten bij de bekostiging. Een groep psychiaters, psychologen en ervaringsdeskundigen startte daarom op zondagavond een petitie op stoprom.com. Hun doel: zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen en zo een signaal afgeven dat Rom volgens de ggz niet het goede kwaliteitsinstrument is. ‘We willen laten zien hoe breed het verzet is tegen dit bureaucratische meetinstrument, dat ons bovendien is opgelegd’, zegt psychiater Menno Oosterhoff, een van de professionals achter de petitie. ‘We merken dat

1
351

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Het is jammer dat de discussie rondom ROM zo vertroebeld wordt door wet- en regelgeving. Internationale initiatieven laten zien dat het meten van zorguitkomsten en daarop sturen wel degelijk effect kan hebben. Zie bijv. de resultaten van de Martini klinik in Hamburg. Initiatieven zoals ICHOM (www.ichom.org) dragen hieraan bij. In Nederland is het echter een soort stammenstrijd geworden. Ik vind de quote van Jos de Blok die geciteerd wordt in het artikel wel een goede, maak belangrijk wat je kunt meten en stuur daar op, en leer van elkaars uitkomsten.
    Misschien goed om het Value Based Healthcare model van Michael Porter te gaan toepassen ook op de Nederlandse GGZ. De laatste stap van dat model is Value Based Costing….

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.