Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verzorgingshuis rendabel als All-inclusive woonzorgconcept

Het woonzorgconcept All-inclusive is een rendabel alternatief voor het verzorgingshuis. Dat blijkt uit een experiment dat Platform31 samen met 12 woningcorporaties en zorginstellingen, zogenoemde koplopers, heeft uitgevoerd.
ANP Roos Koole

In het experiment is, met ondersteuning van ActiZ en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, onderzocht of het mogelijk is een nieuw, betaalbaar woondienstenpakket te ontwikkelen in voormalige verzorgingshuizen. De resultaten van het experiment zijn gisteren gepresenteerd.

Experiment

De 12 deelnemende woningcorporaties en zorginstellingen zijn voor het experiment een jaar lang gevolgd bij het in de markt zetten van het All-inclusive concept. Het experiment geeft een beeld van de haalbaarheid van dit concept en varianten daarop. Uit de evaluatie blijkt dat het concept rendabel te exploiteren is, maar wel onder een aantal voorwaarden:

Het vastgoed moet grotendeels afgeschreven zijn.
Het moet een centrum locatie zijn.
De minimale afzet moet 60 klanten zijn.
De organisatie moet in staat zijn een 24-uurs oproepdienst aan te bieden en activiteiten kunnen organiseren.

Marktonderzoek

Als onderdeel van het experiment is een marktonderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek laat zien dat twintig procent van de ouderen in Nederland positief is over het All-inclusive concept. Vooral 80-plussers met een laag inkomen hebben interesse in een dergelijke woning. Veiligheid, gezelligheid, sociale contacten, aanwezige faciliteiten en comfort zijn redenen om voor het All-inclusive concept te kiezen. Ook zorgbehoefte of toenemende behoefte aan dagstructuur en het idee door professionele ondersteuning zelfredzaam te blijven maakt het concept aantrekkelijk.

Tekort

Platform31 gaat uit van een tekort van ruim 30.000 woningen in het verzorgd wonen-segment. Het All-inclusive woonzorgconcept  kan in dit tekort voorzien. Daarom is het belangrijk om de voortgang te blijven monitoren.

Door de veranderingen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), nu Wet Langdurige Zorg (WLZ), komen mensen met een lichte zorgvraag niet meer in aanmerking voor het verzorgingshuis. Steeds meer ouderen blijven hierdoor zelfstandig wonen. Dit vraagt om nieuwe vormen van beschut wonen. Het nieuwe All-inclusive concept biedt woonruimte, veiligheid, ontmoeting en dienstverlening. De bewoner betaalt huur voor de woning en een bijdrage voor de diensten die worden afgenomen.

Scheiden wonen & zorg

Het beleid om het wonen en de zorg in de care te scheiden, vormt al jaren een hoofdpijndossier voor zorgbestuurders.  Hoe houden zij de verzorgingshuizen open zonder de huisvestingvergoeding?

2 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Dag, ik zou wel eens een BC willen zien, of moet ik….. geloven op… blauwe ogen dat het te exploiteren is?
  Tweede vraag hoeveel locaties voldoen aan de criteria;
  centrumlocatie?
  wat is dat bijna afgeschreven?
  wat is het service model wat zit er in en wat valt er buiten, alleen binnenlands gedistilleerd/ maar die is best duur in Nederland met een hoge kwaliteit?
  dus ben benieuwd of het breed uit te rollen is of toch een broodje aap!
  KJ

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.