In het experiment is, met ondersteuning van ActiZ en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, onderzocht of het mogelijk is een nieuw, betaalbaar woondienstenpakket te ontwikkelen in voormalige verzorgingshuizen. De resultaten van het experiment zijn gisteren gepresenteerd.
Experiment
De 12 deelnemende woningcorporaties en zorginstellingen zijn voor het experiment een jaar lang gevolgd bij het in de markt zetten van het All-inclusive concept. Het experiment geeft een beeld van de haalbaarheid van dit concept en varianten daarop. Uit de evaluatie blijkt dat het concept rendabel te exploiteren is, maar wel onder een aantal voorwaarden:
Het vastgoed moet grotendeels afgeschreven zijn. |
Het moet een centrum locatie zijn. |
De minimale afzet moet 60 klanten zijn. |
De organisatie moet in staat zijn een 24-uurs oproepdienst aan te bieden en activiteiten kunnen organiseren. |
Marktonderzoek
Als onderdeel van het experiment is een marktonderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek laat zien dat twintig procent van de ouderen in Nederland positief is over het All-inclusive concept. Vooral 80-plussers met een laag inkomen hebben interesse in een dergelijke woning. Veiligheid, gezelligheid, sociale contacten, aanwezige faciliteiten en comfort zijn redenen om voor het All-inclusive concept te kiezen. Ook zorgbehoefte of toenemende behoefte aan dagstructuur en het idee door professionele ondersteuning zelfredzaam te blijven maakt het concept aantrekkelijk.
Tekort
Platform31 gaat uit van een tekort van ruim 30.000 woningen in het verzorgd wonen-segment. Het All-inclusive woonzorgconcept kan in dit tekort voorzien. Daarom is het belangrijk om de voortgang te blijven monitoren.
Door de veranderingen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), nu Wet Langdurige Zorg (WLZ), komen mensen met een lichte zorgvraag niet meer in aanmerking voor het verzorgingshuis. Steeds meer ouderen blijven hierdoor zelfstandig wonen. Dit vraagt om nieuwe vormen van beschut wonen. Het nieuwe All-inclusive concept biedt woonruimte, veiligheid, ontmoeting en dienstverlening. De bewoner betaalt huur voor de woning en een bijdrage voor de diensten die worden afgenomen.
Scheiden wonen & zorg
Het beleid om het wonen en de zorg in de care te scheiden, vormt al jaren een hoofdpijndossier voor zorgbestuurders. Hoe houden zij de verzorgingshuizen open zonder de huisvestingvergoeding?
In de eindinventarisatie van het experiment kunt u lezen wat er door de 12 koplopers in de verschillende dienstenpakketten wordt aangeboden en tegen welke prijs. Ook wordt de businesscase beschreven. Kijk op: http://www.platform31.nl/publicaties/all-inclusive
Dag, ik zou wel eens een BC willen zien, of moet ik….. geloven op… blauwe ogen dat het te exploiteren is?
Tweede vraag hoeveel locaties voldoen aan de criteria;
centrumlocatie?
wat is dat bijna afgeschreven?
wat is het service model wat zit er in en wat valt er buiten, alleen binnenlands gedistilleerd/ maar die is best duur in Nederland met een hoge kwaliteit?
dus ben benieuwd of het breed uit te rollen is of toch een broodje aap!
KJ