Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

VGN: Spaar gehandicapten bij overheveling

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft in een brief het ministerie van VWS nogmaals gevraagd om een aantal groepen in de gehandicaptenzorg uit te sluiten van de overheveling van begeleiding naar de Wmo. De VGN maakt zich ernstig zorgen over een aantal subgroepen binnen de gehandicaptenzorg als de gemeente hen de zorg moet aanbieden.
VGN: Spaar gehandicapten bij overheveling

Bij sommige groepen is volgens de branchevereniging sprake van een combinatie van een klein aantal cliënten en zeer specialistische begeleidingszorg die alleen zorgaanbieders met een erkende deskundigheid kunnen aanbieden. Een andere belangrijke groep zijn de cliënten met een intramurale zorgbehoefte, die ervoor kiezen om deze extramuraal te verzilveren.

Onmogelijk

De VGN noemt als voorbeeld begeleiding voor mensen met een zintuiglijke beperking. “Alleen zorgaanbieders met een erkende deskundigheid kunnen deze specialistische begeleiding aanbieden.” Het gaat hierbij om ongeveer tweeduizend cliënten die – door het specialisme – een beroep doen op zorg bij vaak landelijk werkende organisaties. “De combinatie van de specifieke expertise en het kleine aantal cliënten maakt het voor gemeenten onmogelijk om continuïteit van het aanbod te kunnen garanderen.”

Specifieke expertise

Ook cliënten met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) hebben specialistische begeleiding nodig, volgens de VGN. “De relatief kleine aantallen cliënten zorgen ervoor dat instellingen hun zorg bovenregionaal aanbieden. Het aantal cliënten met NAH is te klein en de expertise te specifiek voor gemeenten om een integraal aanbod op maat te kunnen blijven bieden. Hierdoor wordt een kwalitatief aanbod op maat te duur voor gemeenten.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Jorritsma vind Wmo beter voor gehandicapten

Gemeenten willen vrijheid bij uitvoering begeleiding

‘Vaak geen langdurige oplossing na wegvallen begeleiding’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Ik kan het alleen maar voor de volle 100% met Roos eens zijn. Ik moet bijna wekelijks de door ons ingekochte PGB mensen uitleggen, wat de specifieke behoeften zijn van Aspergers (3) en van een vrouw met McDD, hechtingsproblematiek en PTSS. Als ik daar wildvreemden voor terugkrijg dan, dan wil ik door de WMO betaald worden voor mijn ondersteuning van de “zogenaamde professionels”. Niet alleen zintuiglijk beperkten en NAH-ers hebben specifieke hulp nodig, maar ook mensen met ASS en McDD. Ik kreeg vanuit het pgb awbz betaald voor mijn ondersteunende taak. Maar als moeder en vrouw, laat je je eigen inkomsten meteen vallen, als het pgb “alvast” gekort wordt door het CIZ. Mevrouw Schippers kom eens een dagje in de week met mij meedraaien. Dan kunt u zien hoeveel onbetaald werk ik nu doe. Maar er is wel één maar: inmiddels ben ik zo overbelast dat ik zelf bij een psychiater loop. Dus denk ik dat de totale uitgave post voor de awbz duurder is dan eerst. Nu betalen ze immers ook mijn zorg….

  2. Lees alle reacties
  3. De WMO is alleen in het leven geroepen om verder te kunnen snijden in de zorg… Er blijft helemaal niets over van de deskundigheid en kwaliteit de de afgelopen jaren is opgebouwd. Met een glimlach en verhalen hoe geweldig het allemaal gata woden krijgen veel mensen naast het mes op de keel er nu ook 1 in de rug. Ik voorzie ook een grote uitstoom aan zorgverleners die zich in het huidige beleid niet kunnen vinden,

  4. Maar Autisme en hun begeleiding dat kan de WMO wel opvangen?
    Hoewel ik jaren gezocht heb voor een goede, passende begeleiding, gaat de WMO ons dat nu bieden. Onze huidige zorgeverleners moeten wij helaas ontslaan…..geen AWBZ PGB meer…3 mensen met autisme en ook verstandelijke beperking. Gespecialiseerde zorgverleners in dienst via PGB en in 2014 zorgt mijn gemeente via de WMO voor begeleiding? Is deze dan ook gespecialiseerd? Zorg op maat? Eigen regie? Zorg op afroep, tijdens een crisus bv? In gezinnen met 3 autisten gebeurd dat namelijk wel eens…
    Ik geloof er geen biet van!!!!!
    Hier kunnen ze het leerlingen vervoer niet eens fatsoelijk regelen. In een propvolle toeringcar worden ze naar school gebracht…Maatwerk? Alle WMO hulp heb ik via juristen en Ombudsman moeten afdwingen, vechten voor waar ze recht op hadden. De WMO is een gedrocht!!! Rechtongelijkheid in een klein land als Nederland, en wij burger pikken het braaf en zijn blij met de kruimels die ambtenaren en kabinet ons toewerpen….Een schande, dat is het…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.