Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

VGN: staatssecretaris handelt onrechtmatig

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) spant een kort geding aan tegen de staat om de Agema-gelden voor de langdurige zorg veilig te stellen. De VGN vindt dat instellingen geen goed werkgeverschap kunnen leveren als ze pas aangenomen personeel nu alweer moeten ontslaan. GGZ Nederland wacht nog even af.
VGN: staatssecretaris handelt onrechtmatig

In september 2011 zegde VWS-staatssecretaris Veldhuijzen Van Zanten extra geld toe aan de langdurige zorg, VVT, gehandicaptenzorg en ggz – de zogenoemde Agema-gelden. Tijdens het lenteakkoord zijn bezuinigingen in de zorg afgesproken. Later bleek dat de Agema-gelden deels zouden sneuvelen in de bezuinigingen.

De zorginstellingen hebben vorig jaar met het extra geld meteen personeel aangenomen en extra mensen opgeleid om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. De staatssecretaris heeft nu eenzijdig het convenant met VGN en GGZ Nederland over de Agema-gelden opgezegd. De opzegging van de convenant geldt niet voor de VVT-sector, daar wordt het extra zorggeld vooralsnog niet weggehaald.

De VGN vindt dat de staatssecretaris “onrechtmatig handelt” en spant daarom een kort geding aan ondanks dat in de convenant een bepaling is opgenomen dat de afspraken “rechtens niet afdwingbaar zijn”.

VVT

VGN-directeur Hans Schirmbeck schat in dat het kort geding zeker kans van slagen heeft. “Op aansporing van de Tweede Kamer heeft VWS uitgebreide afspraken met ons gemaakt. Wij werden de afgelopen maanden op de huid gezeten om te investeren in personeel en opleiding. Dan verandert de politieke werkelijkheid en kunnen we ermee stoppen. Wij willen aan de rechter voorleggen of dat zomaar kan.”

GGZ

GGZ Nederland gaat nog geen kort geding aanspannen: “Het moment was niet handig. De opzegging viel samen met de besprekingen die wij hadden met VWS over de meerjarenafspraken in de ggz”, verklaart de woordvoerder van GGZ Nederland. In die meerjarenafspraken staat onder meer dat het verlies aan bedden in de ggz gepaard kan gaan met meer inzet van ambulante ggz-zorg. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees meer:

PVV-gelden ingetrokken

PVV-geld inzet nieuwe ronde cao VVT

NZa verwacht discussies over ‘groeigelden’

5 REACTIES

  1. Ik snap de naam PVVgelden niet, het is gewoon belastinggeld. En Agema doet alles om kiezers te trekken, daarvoor walst ze vrolijk over welke zieke dan ook heen. Griezelig groepje. Maar Veldzanten kan er ook iets van, die dubbele naam dames en heren worden met de dag populistischer. En ondertussen zitten mijn patiënten in twijfel: worden ze nog geholpen of moeten ze maar zien.
    Want wiens doelgroep is het nou eigenlijk en hoeveel stemmen leveren ze op. men gaat zo letterlijk over lijken. Vreselijke zaken!

  2. Lees alle reacties
  3. @T Dat alle partijen wel zeggen dat ze verstandelijk gehandicapten en psychiatrisch patienten willen ontzien, maar in hun handelen wat anders laten zien, is angstaanjagend, net als elk ander immoreel gedrag. Maar ja, het is politiek en dan kun je er mee weg komen.
    @adje rem > Briljant! Ik hoop overigens niet dat dit een pleidooi wordt om de PVV om deze reden extra geld toe te kennen 🙂

  4. Beste T. Hoezo heeft de pvv niets met verstandelijk gehandicapten of psychiatrische patienten ??. Er zijn er genoeg liefdevol in de pvv-fractie opgenomen .??

  5. Onder aanvuring van de PVV zijn ouderen heilig, maar met verstandelijk gehandicapte clienten of psychiatrische patienten heeft de PVV niet veel. Andere partijen lijken dit voorbeeld te volgen. Angstaanjagend is deze ontwikkeling.De groep die veelal niet kan stemmen en nooit gestemd heeft staat in de kou.

  6. En de complimenten gaan naar: Actiz! Deze brancheorganisatie laat de VGN steeds zien hoe het wel moet.