Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VGZ en CWZ sluiten partnerschap zinnige zorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Zorgverzekeraar VGZ en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen hebben een driejarig contract over zinnige zorg afgesloten. Samen gaan ze inzetten op betere zorg voor patiënten tegen lagere kosten.
Cwz Nijmegen 660

VGZ en CWZ zien elkaar als strategisch partner in het realiseren van ‘zinnige zorg’: betere zorg voor patiënten tegen lagere kosten. De afspraken bieden volgens CWZ zekerheid aan een grote groep inwoners in de regio Nijmgen. Gosse van der Veen, lid van de raad van bestuur van CWZ: ‘We hebben afspraken gemaakt die een stabiele basis bieden voor de komende drie jaar. Het biedt ons de mogelijkheid verder te investeren in verbetering en vernieuwing van de zorg voor onze patiënten.’

Proeftuinen VGZ

VGZ heeft ook met andere ziekenhuizen langdurige overeenkomsten getekend, de zogeheten proeftuinen van VGZ. Met het ziekenhuis Bernhoven zijn tot nu toe de spectaculairste resultaten behaald. De specialisten in het ziekenhuis zijn in loondienst gegaan en werken mee om zorg die niet in het ziekenhuis gedaan hoeft te worden te verplaatsen naar de eerstelijnszorg. Daarmee is de omzet gedaald met 12 procent. VGZ maakt die krimp mogelijk door souplesse te tonen in de financiële afspraken. Wel moet Bernhoven er de komende jaren in slagen om de kosten te verlagen. Ook met de Rivas Zorggroep is VGZ een dergelijk traject ingegaan. De resultaten daarvan kunnen Zorgvisie-lezers binnenkort lezen in een achtergrondverhaal in het Zorgvisie Magazine. De ziekenhuizen die mee doen in de proeftuinen van VGZ kunnen van elkaar leren. Ab Klink, lid van raad van bestuur van VGZ: ‘Artsen  weten als geen ander waar de zorg beter kan. Onze werkwijze nodigt hen actief uit om initiatieven voor verbetering aan te dragen.’ Van der Veen: ‘De goede voorbeelden uit CWZ kunnen door het gekozen partnerschap snel gedeeld worden met andere ziekenhuizen en andersom.’

CWZ ontwikkelt innovaties

Een goed voorbeeld dat CWZ heeft ontwikkeld, is de  behandeling met antibiotica via een infuus bij mensen thuis. Door samenwerking met partners als thuiszorg heeft CWZ mogelijk gemaakt dat patiënten ook buiten de muren van het ziekenhuis medicatie via een infuus kunnen krijgen. Een langdurige ziekenhuisopname is dan niet langer nodig. Inmiddels is deze behandeling ook voor kinderen mogelijk gemaakt. Een ander voorbeeld betreft de digitale keuzehulpen die CWZ ontwikkelt. Patiënten krijgen hierdoor meer inzicht in hun behandelopties en de mogelijke voor- en nadelen per behandeling. In de toekomst wil CWZ patiënten nog beter ondersteunen bij het maken van keuzes.