Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Vier grootste accountants bedienen merendeel care

Uit het onderzoek van inkooporganisatie Intrakoop blijkt dat de zogeheten ‘big four’ in accountancy in Nederland (KPMG, PWC, EY en Deloitte) de zorgmarkt stevig in handen hebben. Zij bedienen 60 procent van alle zorgorganisaties in de care sector.
Vier grootste accountants bedienen merendeel care
Foto: ANP XTRA Marco de Swart

Intrakoop deed eigen onderzoek naar de accountantskosten in de zorg. Het bedrijf heeft op basis van jaarverslagen de kosten van het afgelopen jaar in kaart gebracht. De totale accountantskosten voor de care sector bedragen bijna veertig miljoen euro, waarvan 77 procent voor controle en 23 procent voor (fiscale) advisering.

Analyse

De analyse is uitgevoerd op de accountantskosten van zorgorganisaties actief in de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT), de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en de gehandicaptenzorg (GHZ). Er zijn 582 bruikbare jaarverslagen uit 2013 bestudeerd. De care sector heeft vorig jaar 39 miljoen euro uitgegeven aan accountantsdiensten. Ten opzichte van 2012 is sprake van een lichte daling van deze kosten met een half procent. Opvallend is dat zorginstellingen die het afgelopen jaar verlies hebben gedraaid 7 procent meer accountantskosten hebben gemaakt, dan organisaties die zwarte cijfers schreven.

Kosten

Het totaal aan accountantskosten omvat zowel de controlekosten als de niet-controlekosten, zoals fiscale advisering. Ruim driekwart van de totale accountantskosten betreft controlekosten. De controlekosten daalden in 2013 met 2,7 procent. De kosten voor fiscale adviseringen daarentegen stegen met bijna 7,5 procent. Een gemiddelde zorgorganisatie in de care sector, met een omzet tussen de 25 en 60 miljoen, heeft in 2013 gemiddeld 68.000 euro aan accountantskosten betaald.

Deloitte de grootste

Deloitte is in de care sector de accountant met de meeste opdrachtgevers: 102 zorgaanbieders maken gebruik van de diensten van Deloitte. Van de grote vier internationaal opererende accountants heeft KPMG met 11 procent een betrekkelijk klein marktaandeel in de care. De ‘big four’ bedienen samen ruim 60 procent van de totale care sector. Andere grote accountants zijn Verstegen accountants en adviseurs en BDO. Zij bedienen respectievelijk 15 procent en 6 procent van de zorgorganisaties. De top vijf grootste zorgorganisaties met een omzet vanaf € 300 miljoen wordt verdeeld onder PWC (3x) en EY (2x).

1 REACTIE

  1. Dan ligt er voor deze ‘big four’ een schone uitdaging weggelegd. Vanaf 2015 is het hele fundament van het zorgstelsel immers juridisch en bedrijfsmatig veranderd! En de Good Governance zal in de nabije toekomst aangescherpt worden en wetmatig verankerd. De tijd van het toetsen van een algemene bedrijfsvoering met wat AOIC checks is voorbij! De accountant zal vanuit de gehele context moeten weten waar het per organisatie en per klant in beginsel over gaat. Hoe is het geregeld op klantniveau, en hoe correspondeert het businessmodel met wetgeving en maatschappelijke doelstelling, ook in relatie tot de herordening van de publieke sector? Accountants zullen hier ten minste een signalerende en adviserende rol in dienen te vervullen. De diepgang is op dit terrein soms ver te zoeken, waardoor allerlei misstanden naar boven komen afgelopen jaar, waar de accountant blijkbaar geen weet van had, of zich onvoldoende bewust was. Dat zelfde gebeurt met betrekking tot de risico’s met betrekking tot de naderende transitie. Kortom er is nog veel te doen en veel te winnen lijkt me… Improvement Model zou hierbij behulpzaam kunnen zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.