Vier op de vijf artsen en verpleegkundigen maken incident mee

Ruim 80 procent van de artsen en verpleegkundigen maakt in hun loopbaan een medisch incident mee. Een op de vijf geënquêteerde zorgverleners is in zijn loopbaan betrokken geweest bij een incident waarbij de patiënt is overleden. Als zorgverleners betrokken zijn bij een tuchtzaak, dan vergroot dat de twijfel over eigen kunnen en het risico op fouten.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
bezorgde specialist
Foto: iStock/ Kristian Sekuli

Dat blijkt uit een onderzoek onder 6.878 artsen en verpleegkundigen in dertig Nederlandse ziekenhuizen. Het onderzoek is uitgevoerd door het Leuvens Instituut voor Gezondheidszorgbeleid van de KU Leuven, binnen het Leernetwerk peer support in de zorg.

Ernstigste medisch incident

Zorgverleners is gevraagd naar het ernstigste incident dat ze hadden meegemaakt in hun hele loopbaan. En welke symptomen ze in de nasleep ervaren hebben. Van de zorgverleners heeft 20 tot 30 procent in zijn loopbaan te maken met een calamiteit. Bij 11,5 procent van de geënquêteerden ging het om blijvende schade. Ruim één op de vijf respondenten zegt betrokken

1
1986

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

 1. Geachte lezer,

  Als jongere belande ik met de tractor te water. Arbeidskapitaal. Maar er is meer werk te doen!

  Met angst en beven doe ik het werk en behoud het zelfvertrouwen. Ook mijn dochter begeleid ik zo, nadat zij een auto-ongeluk heeft gehad. Een half jaar later trapt ze een Ferrari, waar ze 20 minuten in mocht rijden, op de staart.

  Door een scheiding, één gebeurtenis, raak ik alles kwijt en uiteindelijk start het Rijk een procedure omdat ik niet aan een betalingsplicht zou voldoen. Al verloor ik een eerste; ik sta op en ga verder.

  Wij mensen maken allemaal fouten. Ook mijn zus was verpleegkundige. Het kan ook je ouder of kind zijn, bij wie je een fout begaat.

  Heb elkaar lief; vergeef elkaar!

  Hoogachtend,

  Lambert Speelman

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.