Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vierstroomzorgring ontslaat 1000 huishoudhulpen

Vierstroomzorgring wil van al haar ruim duizend huishoudelijke hulpen af. De zorgorganisatie vraagt ze verder te gaan als zelfstandigen zonder personeel.

De Goudse zorgorganisatie vraagt alle huishoudhulpen om verder te gaan als zelfstandigen, met Vierstroomzorgring als aannemer die de salarissen betaalt en vervanging regelt bij meer dan vijf dagen ziekte. Als ze dit niet accepteren, vraagt de organisatie collectief ontslag voor hen aan.

Verlies is gevolg WMO

Het verlies dat Vierstroomzorgring lijdt op de huishoudelijke zorg is een gevolg van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Ze mag huishoudelijke hulp leveren in 23 gemeenten. Daar heeft met de invoering van de WMO een verschuiving plaatsgevonden in de toegewezen huishoudelijke hulp: van merendeels de zwaardere, duurdere soort naar merendeels de goedkoopste. “Als die verhouding 85 om 15 procent blijft, lijden wij jaarlijks een verlies van drie tot vier miljoen euro op de huishoudelijke zorg. Dat is niet vol te houden”, zegt Marnix de Romph, programmamanager WMO. “De tarieven zijn op zich wel reëel; wij zijn nergens als goedkoopste uit de bus gekomen. Maar door die verschuiving hebben we structureel te duur personeel en minder inkomen dan verwacht.”

Niet gewaardeerd

Het getroffen personeel is volgens hem boos op het beleid: “Ze voelen dat het werk dat zij al die jaren hebben gedaan, niet gewaardeerd wordt. Dat het nu alleen gezien wordt als schoonmaken.”

Bedenktijd

De ondernemingsraad, de cliëntenraad en de raad van commissarissen moeten zich voor half juli buigen over het voorgenomen besluit. Daarna krijgen de medewerkers tot half september bedenktijd. Ook moet nog duidelijk worden of de Belastingdienst en het Centrum Werk en Inkomen akkoord gaan met de aannemersconstructie. (ZorgVisie – Krista Kroon)

Lees ook:

‘Ontslagen Vierstroom roepen om landelijke oplossing’

Vierstroom daagt gemeente Nieuwerkerk

Thuiszorg moet afslanken door WMO

‘Gemeenten houden 180 miljoen over op WMO’

Meerderheid cliënten tevreden over WMO

Ross opent WMO website

Links:

– Persbericht de Vierstroom

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.