Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Vijfhonderd meldingen bij fraudeloket PVV

Mark van Dorresteijn
Het fraudeloket van de PVV heeft ruim vijfhonderd meldingen in twee maanden tijd opgeleverd. Reinette Klever van de PVV stelt dat het aanpakken van fraude in de zorg heel simpel is: ‘Houd op met praten en begin met aanpakken.’ Klever overhandigt de meldingen vandaag aan minister Schippers.
Vijfhonderd meldingen bij fraudeloket PVV
Foto: ANP - Robert Vos

Volgens Klever zijn deze meldingen nog maar het topje van de ijsberg. ‘Dit zijn mensen die per toeval hun rekening onder ogen kregen of onverwacht ineens hun eigen risico kwijt waren’, aldus Klever. Zij pleit om de rekening altijd naar de patiënt te sturen. ‘Die kan controleren of wat er op de rekening staat ook echt is gebeurd.’

Meldingen

De meldingen die de PVV kreeg zijn divers. Zo volgde voor een telefonisch consult waarbij de hulpverlener niets kon betekenen voor de patiënt een rekening van 218 euro. Een apotheek knipt een recept voor 3 maanden in 3 recepten voor een maand of declareert herhaalrecepten die nooit zijn afgehaald. Of een specialist die een rekening stuurt voor een behandeling die nooit plaatsvond.

Kosten behandeling

Om de stijgende kosten in de zorg te beteugelen, moeten patiënten veel meer informatie krijgen zodat ze weten wat een behandeling kost, vindt Klever. ‘Wratten laten aanstippen bij de polikliniek is echt beduidend duurder dan het bij de huisarts laten doen. En dat geldt ook voor het laten plaatsen van een spiraaltje: 65 euro bij de huisarts, 875 euro bij de gynaecoloog. Maar veel mensen weten het niet.’

Onderzoek naar fraude

Onderzoek gaf eerder aan dat er in de Nederlandse zorg per jaar gemiddeld voor ongeveer 5 miljard euro wordt gefraudeerd. Als het aan de PVV ligt, maken de zorgverzekeraars meer werk van het opsporen van fraude en worden zorgaanbieders die in de fout gaan harder aangepakt. ‘Een voor fraude met het persoonsgebonden budget (pgb) veroordeelde psychiater mag als de straf is voldaan gewoon weer aan de slag. Wij willen dat er een openbare lijst komt van de frauderende zorgaanbieders, die bovendien uit het artsenregister zouden moeten worden geschrapt.’ (bron: ANP)

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Beste Amkaspers. Welke van de drie wordt hier slecht , niet of niet adequaat behandeld door deze duidelijk hardwerkende fysiotherapeut ? ? U behoort toch niet tot de raden van bestuurlijke dwaling ,raden van wegkijken, gemene raadsleden of politici die in hun multifunctionaliteit zich nooit herkennen in de diagnose :: VUIGE BELANGENVERSTRENGELING ! !

  3. Beste Amkaspers. Welke van de drie wordt hier slecht , niet of niet adequaat behandeld door deze duidelijk hardwerkende fysiotherapeut ? ? U behoort toch niet tot de raden van bestuurlijke dwaling ,raden van wegkijken, gemene raadsleden of politici die in hun multifunctionaliteit zich nooit herkennen in de diagnose :: VUIGE BELANGENVERSTRENGELING ! !

  4. Het beeld dat de fraude met zorg grotendeels voort zou komen uit Pgb’s is onjuist. Wat te denken van fysiotherapeuten die 3 patienten tegelijk behandelen/declareren, (1 op de fiets, 1 onder de lamp en 1 op tafel) het komt nog steeds voor.

  5. Waar kostte het verwijderen van oorsmeer ook alweer …1000 euro , dankzij de idiote ondoorzichtige en doorgeslagen onoverzichtelijke REGELTJES als dbc ..enz.,waarbij de premiebetalende patiënt zo veel mogelijk buitenspel wordt gehouden of gezet ? ? Kan belangenverstrengeling ook frauduleus genoemd worden ? ?

  6. Patiënten die voor 10 euro medicijnen kregen, zagen later dat deze met hun eigen risico tot soms wel 40 euro waren verrekend ? ? DIt heet geen oplichting , maarrrrr…….PREFERENTIEBELEID . De woekerpolisverzekeraarsgieren moeten zich niet gedragen en klagen als een bestolen dief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.