Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vijftien ebolaverdachten in Nederlandse ziekenhuizen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Vandaag is iemand uit Eindhoven met mogelijk ebola opgenomen in het Radboudumc.
Vijftien ebolaverdachten in Nederlandse ziekenhuizen

Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Alle universitaire ziekenhuizen zijn momenteel geëquipeerd voor de opvang van ebola-patiënten.

Isolatie

De patiënt was kort geleden in ebolagebied geweest en wordt in een speciaal daarvoor ingerichte isolatiekamer in het Radboudumc onderzocht.  Tijdens de verpleging van dergelijke patiënten is er voor bezoekers, medewerkers en andere patiënten geen risico op besmetting. Tot nu toe zijn de afgelopen weken zo’n 15 mensen in het ziekenhuis onderzocht op ebola. Allen werden zij ziek na terugkomst uit een risicogebied. Het bleek steeds loos alarm.

Tropenartsen

Een van de twee Nederlandse tropenartsen die onlangs is teruggekeerd uit Sierra Leone, is ook opgenomen in een ziekenhuis met koorts, een van de symptomen van ebola. Afgelopen weekend werd bekend dat zij malaria heeft, maar of ze daarnaast ook ebola heeft, moet nog blijken. De uitslag van de tests wordt op zijn vroegst dinsdagavond verwacht.

Ebola

Ebola is besmettelijk via direct onbeschermd contact met de patiënt of lichaamsvloeistoffen van een besmettelijke patiënt. De verspreiding van ebola wordt tegengegaan door zieke mensen snel te herkennen en af te zonderen zodat er geen nieuwe besmettingen plaatsvinden. Mensen die direct contact hebben gehad met een zieke ebolapatiënt worden 21 dagen gevolgd om te kijken of zij ook ziek worden. Zo lang zij geen ziekteverschijnselen hebben, zoals koorts, bloedingen, diarree, zijn zij niet besmettelijk voor anderen. Krijgen ze wel klachten, dan worden zij ook meteen opgenomen in het ziekenhuis, waar zij afgezonderd van andere patiënten worden verpleegd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.