Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Vijftig procent vrije prijzen bij ziekenhuizen

Ziekenhuizen mogen volgend jaar van de helft van de behandelingen zelf de prijzen vaststellen. Kwaliteit wordt het centrale criterium voor de prijs van alle behandelingen. Dit heeft het kabinet vrijdag besloten.
Vijftig procent vrije prijzen bij ziekenhuizen

De plannen die CDA-minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft opgesteld, geven de marktwerking in de ziekenhuiszorg een enorme zet, aldus de Volkskrant. De komende dagen worden nog details uitgewerkt, waarna de plannen volgende week officieel worden gepresenteerd.

Concurrentie in de zorg

De afgelopen weken botste Klink met vicepremier en minister van Financiën Wouter Bos (PvdA). Die zet kanttekeningen bij concurrentie in de zorg en maakt zich vooral zorgen over de uitgaven. Fouten in het declaratiesysteem voor medisch specialisten leidden de afgelopen jaren tot een kostenexplosie.

Prijzen dalen

Ook staat nog niet onomstotelijk vast dat de prijzen dalen als ziekenhuizen zelf met verzekeraars over de kosten onderhandelen. De PvdA heeft zich in de Tweede Kamer tot nu toe sterk verzet tegen de uitbreiding van de marktwerking. De SP is verklaard tegenstander van marktwerking in de zorg.

Overgangsregime

Het kabinet heeft een overgangsregime van ten minste een jaar afgesproken voor het nieuwe regime. In die gewenningstijd wordt overmatige omzet afgeroomd en krijgen ziekenhuizen compensatie als de omzet terugloopt. Ook worden tijdens de overgangstermijn de prijzen nauwgezet gevolgd om stijgingen in het vizier te krijgen en tegenmaatregelen te kunnen nemen.

DBC’s

Klink is ervan overtuigd dat de prijzen gaan dalen. De PvdA wil de kat uit de boom kijken. Het overgangsregime moet de PvdA in de Tweede Kamer over de streep trekken. De liberalisatie van de ziekenhuiszorg gebeurt op drie manieren. Om te beginnen krijgen ziekenhuizen meer vrijheid zelf de rekening te bepalen. Nu zijn behandelingen in het ziekenhuis tot in detail beschreven in dertigduizend zogenoemde diagnos-behandelingcombinaties met bijbehorende rekening. Daarin staan de activiteiten van zorgverleners, zoals specialisten, centraal.

Specialist

Klink wil dat er in 2011 nog maar drieduizend globale beschrijvingen overblijven, waarin de aandoening centraal staat. Ziekenhuizen mogen zelf bepalen welke specialist wordt ingezet. Dat is cruciaal voor de hoogte van de rekening, aangezien de ene specialist veel duurder is dan de andere. Daarnaast mogen ziekenhuizen zelf met verzekeraars onderhandelen over de prijs van de helft van de behandelingen. Nu wordt over eenderde van de prijzen onderhandeld. Het kabinet wil het effect van deze onderhandelingsvrijheid evalueren, voordat het later dit jaar een definitief besluit neemt. Ten slotte wil het kabinet dat voor alle behandelingen de kwaliteit bepalend wordt voor de prijs. Nu wordt jaarlijks een budget vastgesteld voor behandelingen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Geen uitbreiding vrije prijzen tot 2014

Klink: uitbreiding b-segment pas in 2011

Klink: prijzen dbc’s blijven vrij

Klink wil besparen door vrije ziekenhuisprijzen

1 REACTIE

  1. Een goed besluit van onze Minister om in 2011 terug te gaan van 30.000 DBC naar 3.000. Laat het over aan de Marktwerking in de Zorg.Kijk eens hoe de ZBC s zich ontwikkelen, zie het Rapport van Boer & Croon!Liberalisatie heeft voor , maar ook nadelen in de Zorg , het moet zich zelf op termijn bewijzen. Al doende leert men.Alles heeft zijn prijs.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.