Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vilans: ‘Ouderenzorg meer knelpunten dan gehandicaptenzorg’

Redacteur Zorgvisie
Aanbieders in de ouderenzorg lopen tegen meer knelpunten in de Wlz aan dan aanbieders van zorg voor mensen met een beperking (de GHZ). Dat blijkt uit de Wlz-monitor die Vilans deze maand heeft uitgebracht.
Ouderenzorg_Fotolia_62897236_Subscription_Yearly_XXL_450.jpg
Foto: Fotolia

Vooral aanbieders van Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT) geven aan tegen knelpunten aan te lopen. Zo laten ze in de monitor weten dat thuiszorg vanuit een modulair pakket thuis voor cliënten helemaal niet aantrekkelijk is, omdat er vanuit de Zvw meer uren kunnen worden geleverd. Het is voor de verzorgenden lastig om vanuit dat pakket of het volledig pakket thuis zorg te leveren buiten geclusterde woonvormen, omdat daar maar weinig vergoeding tegenover staat.  

Knelpunten gehandicaptenzorg
Hoewel ze minder knelpunten ervaren, zijn aanbieders van GHZ ook niet louter enthousiast over de Wlz. Ze wijzen er in de monitor bijvoorbeeld op dat jongeren maar beperkt toegang hebben tot de wet. Dat komt door het Wlz-citerium over een blijvende behoefte aan permanent toezicht of 24-uurszorg in de nabijheid. Dit kan voor deze jongeren niet altijd worden vastgesteld, zeggen de aanbieders van GHZ.

Overige knelpunten
De verschillende aanbieders zijn het daarnaast met elkaar eens dat de productieplafonds die zijn ingesteld voor wachtlijsten zorgen. Bovendien vinden ze dat de administratieve lasten worden verhoogd door de verschillende wetten, regels en registratiesystemen, meldt Vilans. Wat visie betreft sluit die van de zorgaanbieders volgens de monitor aan op die van VWS: ze willen eigen regie en kwaliteit van leven bevorderen.  

Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. >> Bekijk het dossier

Dossier Gehandicaptenzorg
In het dossier gehandicaptenzorg staat al het nieuws uit de gehandicaptenzorg, van cao’s tot updates over zorginstellingen.Lees hier over bezuinigingen op de langdurige zorg, bestuurswisselingen binnen gehandicaptenzorginstellingen en al het andere nieuws dat gerelateerd is aan de sector.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.