Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Vilans test GPS voor mensen met dementie

Annelies Vermeulen
Vilans test de komende maanden het gebruik van een GPS-chip voor het terugvinden van mensen met dementie. Dit sluit aan bij de wensen van Alzheimer Nederland en het Landelijk bureau vermiste personen. Zij bepleiten dat ouderen met dementie een chip in hun kleding krijgen, zodat ze bij vermissing gemakkelijker zijn op te sporen.
Vilans test GPS voor mensen met dementie

De GPS-chip die Vilans gaat testen is een buitenlands product dat in een kledingstuk wordt verwerkt. Het is speciaal ontwikkeld om iemand met dementie te laten opsporen door een van zijn of haar familieleden of door een verzorgende. Hiermee wijkt het af van andere GPS-producten op de Nederlandse markt, die vaak groot en prijzig zijn. Mede doordat deze producten ook andere doelen dienen, zijn ze lastig te gebruiken door familieleden van mensen met dementie.

Eerder onderzoek

In een eerder onderzoek in 2008 testte Vilans in opdracht van de provincie Utrecht vijf op de Nederlandse markt beschikbare GPS-producten. De algemene conclusie was dat de producten toen nog niet betrouwbaar genoeg waren en nog onvoldoende bruikbaar. Later zijn deze ervaringen bevestigd in een ander onderzoek van het Trimbos, kennisinstituut voor de Geestelijke Gezondheidszorg. Daarom heeft Vilans besloten om een nieuw buitenlands product te gaan testen.

Resultaten

De test die Vilans de komende maanden uitvoert, behelst in de eerste plaats de werking van het buitenlandse systeem in Nederland. Daarbij wordt bekeken aan welke voorwaarden het product moet voldoen voordat Nederlandse familieleden van mensen met dementie en zorgorganisaties ermee uit de voeten kunnen. Vilans onderzoekt de werking van het systeem in een bebouwde en een bosrijke omgeving. Daarna testen ze twee scenario’s daadwerkelijk in de praktijk. In de eerste situatie weet iemand met dementie de weg naar huis niet meer te vinden en probeert een familielid met het product deze persoon terug te vinden. In het tweede scenario moet een verzorgende iemand met gevorderde dementie opsporen die uit een verpleeghuis is weggelopen. In april 2011 maakt Vilans de resultaten bekend aan Alzheimer Nederland. Meer informatie is te vinden op www.vilans.nl/domotica. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Gps-chip voor mensen met dementie

Alarmhorloge met gps van KPN voor de zorg

GPS voor dementerenden winnaar 11e M&ICT prijsvraag

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.