Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Viva Zorggroep meldt collectief ontslag bij UWV

Mark van Dorresteijn
Viva Zorggroep heeft bij het UWV officieel gemeld dat het collectief ontslag gaat aanvragen voor de 650 thuishulpen. Dat meldt RTV Noord-Holland.
Viva Zorggroep meldt collectief ontslag bij UWV

De organisatie moet echter eerst met onder andere de ondernemingsraad en de vakbonden overleggen. Vervolgens kan Viva vanaf 15 april bij het UWV collectief ontslag aankondigen.

Loonsverlaging of ontslag

Viva kondigde eerder een loonsverlaging aan voor de thuishulpen. Daartegen kwam de medewerkers echter in beroep samen met Abvakabo FNV en de SP. De vakbond laat aan de website weten dat zij zich met hand en tand zullen verzetten tegen het collectief ontslag. De werknemers van Viva overleggen maandag met de bonden over de stappen die ze willen nemen.

Andere aanbieder

Volgens Wim van den Hoorn, bestuurder Abvakabo FNV, is collectief ontslag alleen mogelijk als er geen werk is. “Maar er is wel werk en er blijft ook werk.” Van den Hoorn zegt verder dat als Viva de thuiszorg in de regio Kennemerland niet kan uitvoeren volgens de cao, dat er dan gezocht moet worden naar een bedrijf dat de werknemers wel volgens de cao betaalt. De gemeente Haarlem moet voor 1 april besluiten of ze met de organisatie door wil of niet. “Dat zou een goed moment zijn om over te stappen op een andere aanbieder”, stelt de vakbondsman. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Haarlem woedend over brief Viva Zorggroep

Honderden thuishulpen Viva! Zorggroep komen in actie

Viva Zorggroep wil af van 650 thuishulpen

Viva wil loon van 650 medewerkers verlagen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

7 REACTIES

  1. Marktwerking van dit kabinet houdt dus in: minst verdienende personeel steeds minder betalen, managers steeds meer (eventueel met bonus). Het is een schande dat in Nederland het salaris met 20 tot 30% kan worden verlaagd, of anders ontslag. Dit overkomt een directeur nou nooit.

  2. Lees alle reacties
  3. Waarom starten jullie niet het buurt gericht werken kijk hoe groot de wijk is wat hebben we aan mensen thuishulpen en verzorgende enz. dat je een kleinere team en wijk de mensen zijn er mee geholpen die zien de zelfde mensen en dat is wat de clienten willen heb je de problemen opgelost met de vakantie en ziekte ook dat kan je met elkaar opvangen

  4. Een smakeloze vertoning van de ABVA-KABO omdat de overige zorginstellingen waaronder TSN (=schoonmaakbedrijf) al veel langer de thuiszorgmedewerkers honoreren in schaal 10 of lager waarover de ABVA-KABO nimmer heeft gereageerd.Viva wordt helaas gedwongen de honorering van de thuiszorgmedewerkers ook te verlagen omdat de gemeenten te lage tarieven hanteren om hen in een hogere schaal dan 10 te kunnen betalen. En de winsten van de gemeenten in de WMO-thuiszorg zijn enorm. In 2009 zelfs € 290.800.000,–.
    Tegenover de thuiszorgmedewerkers is Viva van alle zorginstellingen nog de meeste sociale werkgever geweest.

  5. Het management weg, de 650 werknemers opsplitsen in 80 zelfstandige teams van 8. De overige 10 kunnen andere taken vervullen (vrijwillige keuze). Misschien kunnen ze informatie opvragen bij andere zelfsturende teams b.v Sensire, Buurtzorg e.a.
    Zorgmanagement moet weer gaan over topzorg. De macht terug bij de werknemers.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.