Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties18

Vivium eist loonoffer van thuiszorgmedewerkers

Redactie Zorgvisie
Vivium Zorggroep vraagt van zeventig vaste en geschoolde thuiszorgmedewerkers om gemiddeld vijftien procent van hun salaris in te leveren. Volgens bestuurder Godfried Verkerk is het lagere uurloon aan de medewerkers voorgelegd op vrijwillige basis. Wim van der Hoorn, bestuurder van vakbond Abvakabo FNV, ziet het anders: “Dit is chantage.”
Vivium eist loonoffer van thuiszorgmedewerkers

“Sommige medewerkers zullen de organisatie verlaten via een natuurlijk verloop”, meldt Verkerk. “Anderen wordt gevraagd hun salaris te heroverwegen.” De grote zorgaanbieder in het Gooi en de Vechtstreek accepteerde in het najaar van 2008 een tarief van 19,45 euro per uur. “Wij hebben toen al gezegd dat het tarief erg laag was.”

Tariefberekening PricewaterhouseCoopers

Aan het eind van dat jaar bleek dit tarief onder de kostprijs te liggen van de thuishulpverlening, volgens een berekening van PricewaterhouseCoopers. “Toen zijn we opnieuw gaan onderhandelen over het tarief”, aldus Verkerk. “Gemeenten houden vaak geld over aan de Wmo, zeker in deze regio. Naar ons idee is er best meer geld beschikbaar.” Vivium-bestuurder Verkerk is nog steeds in onderhandeling met de gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek.

Bezuiniging thuiszorg

Vakbondbestuurder Wim van der Hoorn wijdt het lage tarief aan het bestuur van Vivium Zorggroep. “Vorig najaar gingen de bestuurders van deze organisatie akkoord met het tarief en nu komen ze terug op die afspraak. De bezuiniging wordt neergelegd bij de medewerkers op de vloer. Zij krijgen zogenaamd een kans om bij Vivium te blijven, maar dan wel tegen een lager uurloon.”

‘Geen garantie op werk’

Dat de verlaging vrijwillig zou worden geaccepteerd, gelooft Van der Hoorn niet. “De thuiszorgmedewerkers krijgen te horen dat er geen garantie op werk is voor degenen die het lagere salaris niet accepteren.” De vakbondbestuurder vreest dat een groot aantal vaste werknemers wordt vervangen door de uitzendkrachten van dochteronderneming ZorgPartner. “Dat gaat ten koste van de kwaliteit van zorg. De ervaring, het persoonlijke contact en het signaleren. Dat gaat dan verloren.”

Thuiszorg Gooi en Vechtstreek

Vivium Zorggroep komt voort uit de fusie van Thuiszorg Gooi en Vechtstreek en Vivium. De bestuurlijke fusie was in juli 2007 een feit. In 2008 zijn alle ondersteunende diensten samengevoegd. Vanaf 2009 gaat de organisatie verder als Vivium Zorggroep. Deze organisatie is niet de eerste die van haar medewerkers vraagt een lager salaris te accepteren. In 2007 deed TanteLouise Thuiszorg hetzelfde. Dit om gedwongen ontslagen te voorkomen. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Gemeenten stellen ultimatum aan thuiszorg
CBS: grote verliezen in de thuiszorg
Protest van start tegen aanbesteding thuiszorg

18 REACTIES

 1. Het grote probleem in Nederland heet regelzucht op de voet gevolgd door managers.
  Regelzucht leidt tot veel ambtenaren en controlerende instanties. Managers voelen zich daar heel goed bij.
  Het verleent hen alle excuses die nodig zijn om zich met “gebakken lucht” bezig te houden en zich daar exorbitant, om niet te zeggen crimineel veel, geld voor toe te eigenen.
  Dit gegraai gaat al jaren en wordt nog steeds niet gestopt.
  Pas wanneer het gewone volk massaal in opstand durft te komen tegen alle bestuurlijke waanzin in ons land is er een kans dat er iets verandert.
  Tot die tijd voelen managers en regenten zich niet gehinderd of gedwarsboomd hun snode plannen door te zetten.
  Het volk protesteert immers toch niet. Wie zwijgt stemt toe………

 2. Lees alle reacties
 3. Werkt lekker he , privatisering , met je onderneming naar de beurs , marktwerking etc. Het wordt volgens mij weer eens tijd dat een aantal zaken net als vroeger weer door de overheid geregeld worden maar die laat de burger steeds vaker gewoon stikken. Of je moet bankdirecteur zijn natuurlijk. Dan verspeel je het geld van je medemens , klaagt vervolgens hoe zielig je bent en krijgt vervolgens overheidsteun die ook dit geld uiteindelijk weer bij de gewone burger komt halen en als klap op de vuurpijl geef je jezelf gewoon weer een flinke bonus. Dan laat je toch zien hoe je op het gewone pist , een duidelijk vorm van de ultieme minachting. En wat doen de nederlanders? Klagen steen en been en pikken vervolgens alles. Dat er misschien niet goed is onderhandeld kan best zijn , maar als je als ‘Al Bundy’ straks onderhand nog meer verdient dan iemand met een heel verantwoordlijke en sociaal noodzakelijk job dan is deze sameleving nog rotter dan ik dach. Bah en nog een bah!

 4. Als ik het dus goed begrijp is het bestuur van deze organisatie accoord gegaan met een uur tarief dat (naar later blijkt) lager is dan de kostprijs van de geleverde diensten. Dat is in mijn ogen toch echt wel een kwestie van gigantisch mismanagement en zou in mijn ogen het per direct op nonactief zetten van dhr. Verkerk meer dan rechtvaardigen.
  Maar goed dat zal wel aan mij liggen.

 5. Als ik het dus goed begrijp is het bestuur van deze organisatie accoord gegaan met een uur tarief dat (naar later blijkt) lager is dan de kostprijs van de geleverde diensten. Dat is in mijn ogen toch echt wel een kwestie van gigantisch mismanagement en zou in mijn ogen het per direct op nonactief zetten van dhr. Verkerk meer dan rechtvaardigen.
  Maar goed dat zal wel aan mij liggen.

 6. Gerrie, let op! Het gaat om een tarief (!) van 19,45. Dit is niet het loon wat een thuiszorgmedewerker zal krijgen. Lichtjes inschattend (ik weet de daadwerkelijke overhead niet) is dat er ongeveer 11,50 bruto overblijft voor de medewerker. Daar hou je na een 40-urige werkweek ongeveer 1200 euro netto aan over.

 7. hoe wel ik het een redelijk goed uurloon vind afspraak ik afspraak ierdereen moet al hard werken n de zorg .in de instellingen zijn lonen nog een stuk lagere die mogen ook weleens omhoog .van mijn mogen die ook wel een beetje omhoog doen wordt het aantrekijker om in de zorg te gaan werken

 8. hoe wel ik het een redelijk goed uurloon vind afspraak ik afspraak ierdereen moet al hard werken n de zorg .in de instellingen zijn lonen nog een stuk lagere die mogen ook weleens omhoog .van mijn mogen die ook wel een beetje omhoog doen wordt het aantrekijker om in de zorg te gaan werken

 9. Wat levert Verkerk zelf in aan salaris??? Niets zeker.
  Altijd de mensen die het zware werk moeten opknappen, wie de omzet moeten binnen halen. En meneer achter de balie, die kan het rustig aan doen.
  Zijn banksaldo groeit. Verbeter de wereld en begin bij jezelf, zou ik zeggen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.