Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Vliegwiel bevordert invoering van telebegeleiding en digitale keuzehulpen

Redacteur Zorgvisie
Ziekenhuizen die met een goed plan komen voor de invoering van telebegeleiding bij hartfalen of digitale keuzehulpen, kunnen rekenen op ondersteuning van zorgverzekeraars. Dit meldt Patiëntenfederatie Nederland.
telemonitoring

De ondersteuning maakt deel uit van samenwerking binnen de Vliegwielcoalitie. De vier grootste zorgverzekeraars hebben de ondersteuning van digitale innovaties opgenomen in hun inkoopbeleid. De Patiëntenfederatie wenst dat veel ziekenhuizen hier gebruik van maken, zodat patiënten sneller kunnen profiteren van de innovaties. De komende maanden onderhandelen ziekenhuizen en de zorgverzekeraars met elkaar over welke zorg moet worden vergoed.

Digitale hulp en hartfalen

Uit onderzoek blijkt dat 98 procent van de patiënten betrokken wil worden bij beslissingen over de behandeling van een aandoening, maar bij slechts de helft gebeurt dat. Om deze betrokkenheid te stimuleren is er de digitale keuzehulp, een online tool om in een paar stappen de best passende behandeling te kiezen.

Nederland heeft ruim 140.000 patiënten met hartfalen, maar slechts 1200 maken gebruik van telebegeleiding. Door telebegeleiding hoeven hartpatiënten minder vaak naar het ziekenhuis voor controles en behandelingen. Telebegeleiding draagt bij aan regie en onafhankelijkheid van de patiënt. Peter van der Hoeven vertelt uit ervaring wat het voordeel is: ‘Je hoeft minder naar het ziekenhuis en het contact rondom je ziekte en gezondheid is beter. Je wordt thuis gemonitord en zodra er iets van verslechtering wordt geconstateerd, dan wordt je opgeroepen of op afstand geholpen.’

Vliegwielcoalitie

De Vliegwielcoalitie is een samenwerkingsverband van een aantal zorgpartijen, kennisinstellingen en ICT-ontwikkelaars die onder aanvoering van de Patiëntenfederatie Nederland de inzet van e-health landelijk wil opschalen. Door deze samenwerking kunnen meer mensen profiteren van digitale ondersteuning.

Patiënten hebben tevens zelf een stem in het invoeren van innovaties in de zorg. Zo kunnen zij aan hun cardioloog vragen om gebruik te mogen maken van telebegeleiding bij hartfalen. Hetzelfde geldt voor digitale keuzehulpen. Deze twee toepassingsgebieden zijn begin 2018 geselecteerd.

2 REACTIES

 1. VLIEGWIEL!!
  Hoeveel zorgverleners ( u weet wel, diegenen die met de voeten in de klei staan) en patiënten ( u weet wel, diegenen waar het in de zorg allemaal om draait) zullen een hoeraatje doen bij het woord VLIEGWIEL?
  VLIEGWIEL!
  Term afkomstig van mensen die nog nooit in hun leven een patiënt gezien hebben.
  VLIEGWIEL!
  Term afkomstig van mensen met een niet_medische achtergrond.
  VLIEGWIEL!
  ” Gaat u maar rustig slapen, het vliegwiel waakt over u”
  VLIEGWIEL!
  De onovertroffen zorgleek ( maar ze komt ermee weg) mevrouw Bouwmeester had het destijds al over een VLIEGWIEL, toen de vrije artsenkeuze afgeschaft moest worden. Om middels het VLIEGWIEL ” in eigen kracht gezet te worden” .
  En vervolgens heeft blijkbaar iedereen het over een
  VLIEGWIEL!
  En een VLIEGWIELCOALITIE is blijkbaar de overtreffende trap in het jargon voor diegenen die helemaal niets aan de zorg toevoegen.
  Het bekt lekker, dat wel.
  Een VLIEGWIELCOALITIE!
  Maar liefst 140000 patiënten met hartfalen.
  Handen aan het bed zijn he-le-maal wegbezuinigd.
  Maar gelukkig hebben deze 140000 patiënten dus nu een VLIEGWIELCOALITIE!

  Tip voor de VLIEGWIELCOALITIE: zorg voor 24/7 handen aan het bed.
  ( U weet wel wat ik bedoel , ietwat ongemakkelijk wellicht, maar:
  Er gewoon ZIJN voor die mensen als de nood hoog is; en niet achter je holle kreten wegduiken) .

  Ook na 17.01 uur graag.
  Succes!

  Tot slot, voor de vliegeraars onder ons:

  https://www.youtube.com/watch?v=0Pt1AlHkXdo

 2. Lees alle reacties
 3. De cijfers over ’telebegeleiding bij hartfalen’ in ziekenhuizen en ZBC’s zijn afkomstig van Harteraad. Wij hebben het aanbod telebegeleiding hartfalen – volgens tripartite kwaliteitscriteria – geïnventariseerd en gepubliceerd op onze website. Patiënten zien zo bij welke zorginstelling ze voor telebegeleiding terecht kunnen. Zorgaanbieders kunnen hun voordeel doen met kennis en ervaring van collega instellingen. Harteraad heeft destijds telebegeleiding hartfalen ingediend als onderwerp voor de Vliegwielcoalitie.

  Inge van den Broek, beleidsadviseur Harteraad

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.