Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Limburg geeft startschot voor opleiden vluchtelingen in de zorg

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Erkende vluchtelingen die willen werken en de zorg die met personeelstekorten kampt. Een project in de Euregio Maas-Rijn moet in de nood van beide partijen voorzien. Donderdag start een inventarisatie om te kijken welke statushouders in de zorg aan de slag kunnen.
vluchtelingen aan het werk in de zorg
Foto: iStock

Het doel van het project is om vijfhonderd vluchtelingen aan een baan in de zorg te helpen. Naast Limburgse gemeenten is onder meer het Zuyderland Medisch Centrum betrokken. ‘We zien het project als grote kans’, vertelt Roel Goffin, lid raad van bestuur van Zuyderland.

Twee vliegen in een klap

 Met het project ‘In de zorg – uit de zorgen’ willen vluchtelingenorganisaties en zorginstellingen twee vliegen in een klap slaan. Statushouders kunnen aan het werk en het personeelstekort in de zorg wordt verkleind. De vraag naar zorgmedewerkers is groot. Volgens de Limburger stonden er alleen al in januari en februari dit jaar zo’n 670 vacatures open in Limburg. Zorg aan Zet directeur Leon Lemeer vertelt de krant dat alle Limburgse zorgorganisaties een nijpend tekort hebben aan gekwalificeerd personeel.

Goffin vertelt dat statushouders in het verleden al een mooie bijdrage hebben geleverd aan het welzijn van de patiënten van het Zuyderland Medisch Centrum. Hij ziet het project daarom als een volgende stap. ‘Straks kunnen zij bijdragen als opgeleide zorgmedewerker binnen onze centra, om zo die kwaliteit van leven te bieden die wij als Zuyderland graag nastreven.’

Bijscholing
 

Met het startsein dat donderdag gegeven is, worden er stappen gezet om het scholingstraject te starten. Divosa, de vereniging van leidinggevenden in het sociaal domein, gaat de komende maanden alle vluchtelingen in kaart brengen die ervaring of affiniteit met de zorg hebben. De instromers worden bijgeschoold via een bemiddelingstraject, scholing en persoonlijke begeleiding in de praktijk.

De komende drie jaar willen de acht deelnemende organisaties uit Nederland, België en Duitsland minstens vijfhonderd statushouders aan het werk helpen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.