Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VNG: Bussemaker stelt gemeenten in kwaad daglicht

Mark van Dorresteijn
“Staatssecretaris Bussemaker slaat de plank volledig mis, ze stelt gemeenten in een kwaad daglicht en ik kan niets anders zeggen dan dat ze aan stemmingmakerij doet”, dat zegt Sandra Korthuis, directieraadslid van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, naar aanleiding van een landelijk Wmo-congres.

De staatssecretaris stelde dat uit onderzoek was gebleken dat gemeenten de extra 127 miljoen euro die zij in 2010 zullen krijgen voor het opvangen van AWBZ-bezuinigingen aan andere dingen besteden, ‘zoals lantaarnpalen en parkeerplaatsen’.

Feitelijk onjuist

“Haar opmerkingen missen elke feitelijke grond”, meldt Korthuis. “Het is onjuist omdat het bedrag van 127 miljoen euro niet in zijn geheel bedoeld voor welzijn. 25 miljoen euro is bedoeld voor de huishoudelijke hulp, en nog eens 34 miljoen euro gaat naar een aantal nadeelgemeenten. Voor het opvangen van de AWBZ-bezuiniging met welzijnsvoorzieningen is volgend jaar dus geen 127 miljoen, maar 68 miljoen euro beschikbaar”.

Niet representatief

Korthuis stelt verder dat het onderzoek van Bussemaker nooit representatief geweest kan zijn. “De middelen komen pas per 1 januari 2010 voor gemeenten beschikbaar. Pas in september zijn gemeenten daarover geïnformeerd. Het is dus onmogelijk dat er nu al valide onderzoeksgegevens zijn waar de besteding van dat geld uit zou blijken.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Bussemaker vraagt VNG om ‘reële’ tarieven Wmo

VNG: ‘Gemeenten zien hun investering niet terug’

VNG waarschuwt Bussemaker

Bussemaker specificeert AWBZ

1 REACTIE

  1. dat doen ze ook .In zuidhorn hebben ze ,,kangaroe woningen gezet.En betalen ze hh1 huishoudelijke hulp 12.45 p.uur ,zonder reisgeld,zonder verzekering 2.085 voor 185 uur hulp min 185 keer 1,85 verz hulp,en 52 keer 6.50 reisgeld eraf,dus houden ze zich niet aan sociaal cultureel planbureau norm.ongelijke behandeling pgb,wie doet er wat???????niemand.wet mishandeling ouderen en zieken.
    Waar blijft dat geld wat ze krijgen? niet bij ons.
    Wanneer worden zorg??? kantoren eens flink ter plekken onderzocht.scootmobiels nog steeds eigenbijdragen zuidhorn 28euro per 4 wk na uitspaak rechter.geen med info toch indicatie ze doen het met datgeen de aanvragen bezit .
    EEN GROTE PUINBAK LIGT HET ONEIGENLIJK GEBRUIK BIJ ZIEKEN??

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.