Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VNG: gemeenten willen adressen AWBZ-gedupeerden

Zeventig procent van de gemeenten wil graag de adressen van mensen die vanaf juni 2009 waarschijnlijk geen vergoeding meer ontvangen voor persoonlijke begeleiding, maar de privacywetgeving vormt nog een obstakel. Dat meldt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) aan Zorgvisie. "Dat percentage blijkt uit een peiling van de VNG", aldus een persvoorlichter.
VNG: gemeenten willen adressen AWBZ-gedupeerden

De gemeenten willen die adressen graag hebben om de kwetsbare groep te bereiken en te zien of andere vormen van hulp misschien beschikbaar zijn. Het gaat om een groep mensen die hun begeleiding vanuit de AWBZ verliezen als gevolg van een bezuinigingsmaatregel die 800 miljoen euro moet opbrengen. De groep bestaat bijvoorbeeld uit licht dementerenden en mensen met het syndroom van Down. Als zij niet voldoen aan strenge criteria, raken zij hun begeleiding kwijt.

Privacywetgeving

Staatssecretaris Jet Bussemaker buigt zich over de vraag of het CIZ deze namen en adressen wel aan de gemeenten mag geven. Het mogelijke obstakel is de privacywetgeving. De Rotterdamse wethouder Jantine Kriens is momenteel nog in gesprek met Bussemaker. Aan Binnenlands Bestuur liet zij weten alweer “een stap verder” te zijn, maar ook dat de tijd dringt. De staatssecretaris wil het privacyvraagstuk heroverwegen; volgens de wethouder is dat niet genoeg.

Wethouder Kriens

“Mijn grootste schrikbeeld is dat alles over een jaar anders is, en dan moet je niet te laat zijn”, aldus Kriens, die vreest dat mensen tussen de wal en het schip belanden als gevolg van de bezuiniging. “Je moet mantelzorgers niet in de steek laten maar dingen als bel- en boodschappendiensten kunnen bieden. Maar daarvoor moet ik wel die adressen hebben.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

‘AWBZ ligt voor de hand als bezuinigingspost’

Gehandicaptenkoepels vrezen bezuinigingen AWBZ

‘AWBZ-toekenning door CIZ is loterij’

‘Lichtgehandicapten op straat door verscherpte AWBZ’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.