Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VNG-leden voor bestuursakkoord zonder werk

Een meerderheid van de leden van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is tegen het oorspronkelijke bestuursakkoord. Een akkoord zonder het betwiste onderdeel ‘werk’ haalde wel een ruime meerderheid. Dat meldt de website Gemeente.nu.
VNG-leden voor bestuursakkoord zonder werk

Het voorstel van het bestuur om voor een akkoord te stemmen zonder het onderdeel werk viel in goede aarde. Van de stemmen was 86,6 procent voor dit compromis; 13,4 procent was daartegen. Dat blijkt uit de verslaggeving van gemeente.nu vanaf het jaarcongres van de VNG in Ulft.

Afwijzen

De reden voor het massale afwijzen van het oorspronkelijke akkoord met het kabinet is bekend: de Wet werken naar vermogen en dan vooral het onderdeel van de sociale werkvoorzieningen. “Het bestuur van de VNG vindt die 400 miljoen extra en de onafhankelijke commissie niet voldoende,” herhaalt voorzitter van de VNG, Annemarie Jorritsma. “Maar het is nu aan de leden.”

Deelakkoorden

Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken liet gisteren tijdens een debat met de Tweede kamer nog weten dat er nog deelakkoorden mogelijk zijn. Anders gezegd: dat er geld bij kan als het te weinig blijkt te zijn. Is dat geen mooi voorstel dan? “Nee,” vindt Jorritsma. “Dat geeft te weinig zekerheid.”

Socialer

De leden zijn het eens met dit standpunt. Het is niet genoeg en het is maar de vraag of er meer budget over de brug komt. Over het onderdeel werk gaat het kabinet in debat met de Tweede Kamer. De VNG start een actieve lobby om dit onderdeel “socialer” te maken.

Compromis

De motie om niet te stemmen over het pijnpunt in het bestuursakkoord werd dus wel aangenomen. Dit terwijl Emile Roemer vandaag nog heeft gewaarschuwd tegen het compromis van een bestuursakkoord minus de sociale paragraaf. “Het voorstel van de VNG is slecht en dat vertel ik iedereen hier”, aldus de fractieleider van de SP vanmorgen tegen Gemeente.nu. “Niet stemmen is ermee instemmen. Als het akkoord wordt aangenomen zonder de bewuste paragraaf dan gaat Rutte het zelf uitvoeren en daar is het congres dan ook verantwoordelijk voor.”

Tegen

De minderheid van de stemmen spreekt zich uit tegen het accepteren van dat voorstel. In de zaal gingen stemmen op dat het onwaarschijnlijk is dat er winst is te halen. Juist omdat voorzitter Jorritsma zo vaak had herhaald dat er niets meer in zat. Het blijft nog zeer de vraag in hoeverre het kabinet bereid is concessies te doen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

VNG wil nieuw gesprek over bestuursakkoord

Concept-bestuursakkoord VNG ligt op tafel

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.