Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

VNG: Nieuwe bezuinigingen Wmo dreigen

Het ministerie van VWS dreigt te gaan korten op het gemeentelijk macrobudget voor Jeugd en Wmo. Aanleiding is het toegenomen gebruik van AWBZ-zorg in 2014. De schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op haar site.
VNG: Nieuwe bezuinigingen Wmo dreigen
Foto: ANP Lex van Lieshout
Premium

De VNG verzet zich tegen

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  6 REACTIES

  1. Tja van Rijn wil nog meer mensen de ww in jagen de PVDA heeft zelf ingestemd met dit asociaal beleid.
   de wmo en wlz zijn gedrochten en he hoefde geen waarzegger te zijn om te weten dat het gewoon abnormale bezuinigingen zijn op de kwetsbare groepen.
   Gevolgen van verdere bezuinigingen komen in de nabij toekomst
   geen hond die nog in de zorg wil werken
   grote schrijnende gevallen die op straat staan en te kort aan personeel
   Ik wed dat het dan alleen duurder wordt om de schade te repareren.
   Dus stoppen met bezuinigingen op de wmo en wlz
   zet alle driehonderd soorten toeslagen maar eens op nul
   gooi alles op nul en geef zorg aan diegene die het echt nodig hebben.
   Sootmobiels kun je ook zelf aanschaffen ik koop toch ook een nieuwe of tweedehands fiets auto om mobiel te zijn
   Beëindig de betutteling en graaicultuur.
   begin opnieuw

  2. Lees alle reacties
  3. Toch klopt het dat er al vorig jaar door vele mensen uit de zorg is gezegd dat bepaalde cliënten niet in de WMO maar in de WLZ thuishoorden. Zowel politici als gemeentes zijn toen gewaarschuwd.
   Daar is toen niet goed naar geluisterd wat eind 2014 opeens bleek toen in de pers regelmatig geluiden te horen waren over ‘de vergeten doelgroep’ ; bijvoorbeeld bij familie thuiwonende ernstig verstandelijk beperkte mensen die altijd begeleiding nodig hebben en dat ook krijgen van hun familie. Dat zij niet in WLZ kwamen had te maken met het feit dat er in Den Haag is gekeken naar de zorg die mensen inkochten en niet naar de beperking van mensen. Dus iemand die alleen ‘dagbesteding’ aanvroeg kwam niet in de WLZ, terwijl diegene daarnaast wel 24/7 uur iemand naast zich nodig heeft.
   Laten we vooral dit jaar zien als een ‘oefen jaar’, maar wel een jaar waarin recht wordt gedaan aan mensen. Een jaar waarin blijkt welke mensen onder WLZ horen en welke onder de WMO.
   Ik ben het met VWS eens dat we er zeker vanuit moeten gaan dat er nog grote verschuivingen nodig zullen zijn van budgetten, maar ik ben het ook eens met VNG dat het daarvoor nu nog te vroeg, dat kan pas als we gezamenlijk eerlijk ons werk hebben kunnen doen. Maar dat vraagt wel een inhoudelijke afweging en geen financiële bij de aanvraag en toekenning van zowel de WMO als de WLZ indicaties.

  4. Het ergert mij dat de uitvoering van de WMO een makkelijke prooi is voor bezuinigen. Als voormalig lid van de WMO-raad, als vrijwilliger, als o.a. gepensioneerd huisarts en medisch specialist en bijna als klant, als voorzitter en lid van vele besturen, als wetenschapper, heb ik bewondering voor de inzet en betrokkenheid van de medewerkers in de zorg. Ze geven je een goed gevoel, zonder dat je eraan denkt “wat kost dat eigenlijk”. Geen aantoonbare winst, geen heldere kosten-baten analyse, geen overbetaald management, geen harde resultaten, maar organisaties die een belangrijke bijdrage levert aan de kwaliteit van leven van de inwoners van Haren, die zich door Torion gesteund voelen. Dat is alles. Ik begrijp niet waarom dat niet waardevol gezien kan worden. Kan het allemaal beter en goedkoper? Vast wel, maar tegen welke prijs?
   Ik heb makkelijk praten met een goed pensioen, met veel vrienden en kennissen, nog instaat om mijn eigen zaakjes te regelen en nauwelijks afhankelijk te zijn van anderen. Ik vindt het niet leuk, maar ben best bereid iets meer te betalen voor een samenleving waarin veel mensen het leven nog niet zo slecht vinden. Het wordt er leuker op!

  5. ‘Dat het kabinet een budgettair probleem heeft op de Wlz betekent niet dat dit neergelegd moet worden bij gemeenten.’. De VNG toont zich hier weer in al zijn arrogantie. Ze hebben nihil bezuinigd. Alle bezuinigingen zijn 1:1 doorgegeven aan zorgaanbieders (door tariefskortingen) of cliënten (door minder zorg te leveren). Het enige dat de gemeenten hebben gedaan is hun ambtenarenapparaat uit laten dijen door sociale wijkteams, WMO consulenten en voorliggende voorzieningen als MEE etc. op te tuigen. En die kosten af te romen van het zorgbudget. Want de ambtenarenbaantjes moeten behouden blijven.
   Heeft u al gehoord van al die honderden ambtenaren die ontslagen worden?? Precies.
   Dus waar wil de VNG dat het rijk het ‘budgettaire probleem’ neerlegt? Yep, bij het rijk en dus bij u en mij. We krijgen dus minder zorg, minder kwaliteit en moeten straks meer belasting betalen. Niet zeuren mensen, doorploeteren!

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.