VNG: Nieuwe bezuinigingen Wmo dreigen

Het ministerie van VWS dreigt te gaan korten op het gemeentelijk macrobudget voor Jeugd en Wmo. Aanleiding is het toegenomen gebruik van AWBZ-zorg in 2014. De schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op haar site.
VNG: Nieuwe bezuinigingen Wmo dreigen
Foto: ANP Lex van Lieshout

De VNG verzet zich tegen de dreigende nieuwe bezuinigingen. De gemeenten zeggen dat de stijgende kosten in de AWBZ (sinds 2015 Wlz) niet te wijten zijn aan het afwentelen van zorg op de Wlz door gemeenten. Volgens de VNG komt de stijging door anticiperend gedrag van bijvoorbeeld cliënten en aanbieders en andere voorsorteereffecten. Daarmee is 2014 volgens de VNG dus geen goede voorspeller voor de structurele zorgbehoefte.

Dreigende korting

‘Gemeenten hebben het geld voor 2015 al vastgelegd via inkoopafspraken. Het getuigt van onbehoorlijk bestuur om budgetten voor het lopende jaar opnieuw ter discussie te stellen. En in veel gevallen hebben

6
45

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.