Een grote groep burgers heeft met de overheveling van AWBZ-zorg naar de Wmo dit jaar een ‘overgangsindicatie’ gekregen. Dat wil zeggen dat hun AWBZ-indicatie nog doorloopt tot 2016. Gemeenten moeten nu aan de slag om al deze mensen voor volgend jaar een Wmo-indicatie te geven. De VNG waarschuwt haar leden in een brief over wat er allemaal moet gebeuren. ‘In korte tijd moeten een grote hoeveelheid meldingen, gesprekken en onderzoeken plaatsvinden. Veel gemeenten zijn al bezig met het inplannen en uitvoeren van de herbeoordelingsgesprekken van mensen van wie het overgangsrecht dit jaar afloopt. Maar de VNG krijgt ook signalen dat dit proces meer tijd vraagt dan voorzien.’
Tekort aan consulten
De signalen betreffen de omvang van de groep waarvan de indicatie op hetzelfde moment afloopt. Dit is een ongebruikelijke situatie die de reguliere capaciteit van een gemeente overstijgt. Vanwege capaciteitsproblemen binnen de formatie moeten in korte tijd veel tijdelijke consulenten worden aangetrokken en alle gemeenten vissen hiervoor in dezelfde beperkte vijver. Dit leidt tot een tekort aan ervaren consulenten. Ten slotte is het herindiceren lastig omdat gemeenten moeten beoordelen in het licht van een forse bezuinigingsopdracht (een korting van 20 procent).
Aan de bel trekken
De VNG roept gemeenten op tijdig aan de bel te trekken als ze wegens bovenstaande knelpunten in de problemen komen. Mogelijke oplossingen zijn om eerder te beginnen met herindiceren of de vervaldatum een aantal maanden vooruit te schuiven.
Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?
Blijft toch vreemd dat iemand ooit geindiceerd door een speciaal daarvoor georganiseerde organisatie ( het CIZ) nu opnieuw beoordeeld wordt door een
persoon die in een dag is opgeleid voor indiceerder. Personen zijn vaak niet meer of minder ziek geworden, ( lees dementerend). Zou het CIZ destijds zijn werk niet goed hebben gedaan, maar dan zou je zeggen dat het beter kan verdwijnen. Maar ze indiceren nog steeds voor de langdurige zorg.
Waarom wordt de indicatie niet gewoon overgenomen, enkel en alleen om te proberen er minder zorg in te zetten dan gepaste zorg alsof deze mensen voor hun lol naar de dagbesteding gaan. Maar goed ga gewoon door met een 1,5 uur durend gesprek aan de hand vd zelfredzaamheid matrix. Zeker is het relevant of iemand schulden heeft of in aanraking is gekomen met justitie. Het is vaak moord en doodslag op de dagbesteding dus dat wil je wel voorkomen. Helemaal triest vind ik dat een paar zorgvisies geleden iemand van VNG opriep om ook de pv naar de gemeente te halen. Lijkt me een strak plan. tegen de tijd dat zorg geindiceerd is is de patiënt overleden. Wel kostenbesparend.
Weer een opdoemend technisch verhaal. Dit alles hadden de hotemetoten al jaren eerder kunnen voorzien. Hoort allemaal bij enorme steldselwijzigingen.
Te grote belangen zijn oorzaak van al dit ongerief. We hebben het toch over ziek zijn en beter worden?!
Nog heel wat parlementaire onderzoeken te gaan!
Het gaat niet alleen om voldoende volumecapaciteit, maar ook om nieuwe expertise die recht doet aan de de nieuwe doelgroepen en taken, en aan het leveren van een wezenlijke bijdrage aan de beoogde transformatie en bezuiniging. Een herindicatie louter om te herindiceren (administratief of oppervlakkig face-to-face) zal daarin niet echt kunnen helpen. Herindicatie is niet het doel op zich. Herindiceren vanuit nieuwe perspectieven (met daarbij in ieder geval oog voor eigen kracht en voor rechtmatigheid i.r.t. Wmo of Jeugdwet) biedt juist kansen voor het vorngeven van de transformatie. Maar dit vraagt inderdaad nu een forse extra inspanning.
Huub Houben, medisch directeur, Argonaut Advies