Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Volkskrant richt verslavingskliniek op

Mark van Dorresteijn
De Volkskrant heeft een eigen 'verslavingskliniek' opgericht. Sinds deze week mag de krant officieel verslaafden behandelen in de 'GGZ Bontiusplaats', genoemd naar het redactieadres van de Volkskrant, schrijft het dagblad.
Volkskrant richt verslavingskliniek op
Foto: ANP Koen Suyk

Het gaat om een experiment waarmee de krant wil laten zien hoe makkelijk het is om een privékliniek voor verslaafden te openen zonder de nodige expertise: ‘Drie keer online een formulier invullen en een kort bezoek aan de Kamer van Koophandel.’

Zonder moeite

De kliniek werd zonder een kritische vraag van het ministerie van Volksgezondheid toegelaten als ‘instelling voor medisch specialistische verslavingszorg’ en mag nu behandelingen declareren bij zorgverzekeraars, schrijft de krant. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft geen controle uitgevoerd.

Toelatingswet

Minister Edith Schippers van VWS erkent de problemen en wil de toelatingswet aanpassen, zo laat ze in een reactie weten. Ze overweegt om klinieken vooraf te laten goedkeuren door de inspectie of om zorgverzekeraars strenger te laten screenen.

Strengere regelgeving

GGZ Nederland, de koepel voor de geestelijke gezondheidszorg, maakt zich zorgen over de opkomst van allerlei nieuwe verslavingsklinieken waarvan de resultaten dubieus zijn. De organisatie pleit voor strengere regelgeving en beter toezicht op nieuwe aanbieders van verslavingszorg.

Gebrek aan transparantie

Zorgverzekeraars Nederland is onthutst, maar ook niet helemaal verrast. ‘We hebben al eerder onze zorgen geuit over het gebrek aan transparantie in de GGZ. Het is voor zorgverzekeraars bijna ondoenlijk om adequaat te controleren en dat geldt zeker bij dergelijke niet gecontracteerde verslavingsinstellingen: controle kan alleen achteraf en er moeten sterke aanwijzingen zijn dat er iets niet in de haak is. En omdat er geen contract is, moet dat dan via de verzekerde en moet – begrijpelijk – de privacy in acht worden genomen.’ (bron: ANP)

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.