Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Volumenormen zorgen voor meer sterfgevallen’

Mark van Dorresteijn
De nieuwe volumenormen van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) zullen leiden tot een toename van de vermijdbare sterfte bij spoedgevallen. Chirurgen uit het Slingeland Ziekenhuis waarschuwen daarvoor in Medisch Contact.
‘Volumenormen zorgen voor meer sterfgevallen’

De chirurgen stellen in het artikel dat de opgestelde volumenorm voor longresecties en aneurysmachirurgie ook gelden voor acute chirurgische zorg. Daardoor ontstaan ethische dilemma’s, zo voorzien de chirurgen. “Wat als een patiënt in shock geraakt door een heftig bloedende linkerlong, die niet langer verwijderd mag worden in zijn ziekenhuis omdat het niet aan de volumenorm voldoet? Moet de patiënt dan alsnog direct geopereerd worden of moet hij worden vervoerd naar een ander centrum?”

Vermijdbare sterfte

Afgezien daarvan zal ook de vermijdbare sterfte toenemen, stellen de chirurgen. “Meer ambulances zullen verder moeten rijden en zo neemt de doctor’s delay toe.” De adequate chirurgische zorg komt volgens hen in gevaar. Zij pleiten daarom voor handzame richtlijnen om zowel medisch-ethisch als juridisch correct te handelen in dergelijke situaties. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. 1) veel miscommunicatie 2) vervoersdelay 3) doktersdelay binnen het opererende ziekenhuis 4) ok-delay 5) overvolle ic’s 6) transport terug nog eens moeizaam. Geweldig toch? Dir t krijg je dus als studeerkamergeleerden hun narcisme mogen botvieren op richtlijnen. Een van de eerste uitgangspunten van richtlijnen zou moeten zijn: ” If it does not work inreal life, shut the fuck up’

  3. @ Jeroen. De miscommunicatie zal waarschijnlijk leiden tot meer extra doden dan de argumenten van de chirurgen, maar ze konden de miscommunicatie kaart niet spelen omdat ze zelf ook bezig zijn om samenwerkingscontracten af te sluiten waar deze miscommunicatie in is meegebakken.

  4. Deze chirurgen spelen de verkeerde kaart. Het aantal sterfgevallen zal vooral toenemen doordat de patiënt straks door meer artsen zal worden behandeld waardoor er meer overdrachtmomenten zijn en dus meer miscommunicatie. Het aantal behandelende artsen neemt toe door de afspraken die nu gemaakt worden tussen ziekenhuizen om de voor- en nabehandeling lokaal te laten plaatsvinden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.