Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Voor medewerkers heeft de invoering van zzp’s grote gevolgen’

Hetty de With, bestuurder De Zijlen (gehandicaptenzorg)over de stand van zaken een paar maanden na de invoering van de zorgzwaartefinanciering.
'Voor medewerkers heeft de invoering van zzp’s grote gevolgen'

Wat betekent de zorgzwaartebekostiging financieel voor de organisatie (budget in euro’s in 2009 en 2008)?

“Niets, want er is geen euro bijgekomen. We hebben slechts op papier afspraken gemaakt over de geïndiceerde zorg per cliënt (welke zzp’s zijn gescoord). Er zijn nog zoveel cliënten die nog geen indicatie in zzp’s hebben. Zij staan op de zogenoemde signaallijst en zijn die cliënten, die al heel lang in zorg zijn, maar nog nooit zijn voorzien van een deugdelijke indicatie als gevolg van ontbrekende middelen om die indicatie vast te stellen. Het CIZ hoopt rond 1 juli met deze indicatiestellingen klaar te zijn.

In de maartronde zal het herallocatiebedrag per instelling berekend en vastgesteld worden, maar er is nog zoveel onduidelijk binnen de prijzen. De prijzen voor de zintuiglijk gehandicaptenzorg zijn nog helemaal niet bekend. Dat feit alleen al kost ons een miljoen. Ik mag toch aannemen dat dat gerepareerd wordt.”

“Er is geen euro uitgekeerd nog. We krijgen dit jaar één procent erbij als opbouwer, maar het zorgkantoor kort op de prijzen, afhankelijk van de criteria, waaraan de zorgaanbieder al dan niet voldoet (ketenzorg, kwaliteit, AZR). Extramuraal kan de korting oplopen tot vier procent of meer, indien er bijvoorbeeld ook malussen kunnen worden toegekend als de zorgaanbieder niet voldoet aan de eisen. Intramuraal bij de zorgzwaartepakketten kan het zorgkantoor één procent korten als de zorgaanbieder niet deelneemt aan ketenzorg. Verder kort de overheid op de toegang tot de zorg. Kijk naar de maatregelen die genomen zijn voor ondersteunende begeleiding en activerende begeleiding, de behandeling (die vanwege een fout in de zzp-systematiek nog niet vergoed wordt voor een groot deel van onze cliënten), het zzp 7, dat niet wordt vergoed als er geen erkenning tegenover staat en teruggebracht wordt naar het bedrag dat voor zzp 6 wordt vergoed. Er zijn nog te veel overgangsproblemen, waardoor er nog geen euro bijkomt, maar het alleen maar euro’s kost.”

“Voor medewerkers heeft het invoeren van de zzp’s grote gevolgen. De werkdruk is substantieel gestegen: het registreren van de zorg, het aanvragen van allerlei toeslagen omdat het zzp-bedrag niet toereikend is, het meewerken aan allerlei steekproeven en onderzoeken van het CIZ, de NZa en het zorgkantoor. Gedragskundigen komen nauwelijks toe aan hun reguliere werk. Verder worden de backofficemedewerkers zeer belast met het doorvoeren van de zzp-systematiek in alle systemen en het bijhouden van dubbele systemen (het oude budgetsysteem loopt nog gewoon door, want we worden nog betaald via het oude budgetsysteem), het wijzigen van het grootboek en het op orde brengen van de dossiers van cliënten (enig idee wat dat aan tijd kost bij 1450 cliënten?). Voorts zijn we druk met het voorlichten van alle ouders en cliënten en het scholen van medewerkers in het nieuwe zzp-systeem. Voor al deze extra inzet en het maken van kosten voor bijvoorbeeld voorlichtingsmateriaal, er is geen cent bijgekomen.

Kortom, het is tot nu toe geen groot genoegen om mee te mogen werken aan de invoering van de zzp-bekostiging.”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.