Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorlopig geen einde van de AWBZ

Het huidige kabinet zal de AWBZ niet opheffen, ondanks dat de organisatie van de AWBZ niet de meest doelmatige is. Wel neemt het kabinet zich voor om in 2009 de zorgkantoren af te schaffen.

Dit staat in de deze week verstuurde brief over langdurige zorg van staatssecretaris Ross-van Dorp aan de Tweede Kamer.

AWBZ opheffen

In de brief reageert de staatssecretaris op het zojuist verschenen IBO-rapport (inderdepartementaal beleidsonderzoek) over de AWBZ en eerder verschenen rapporten over de AWBZ van de Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ) en het College voor zorgverzekeringen (CVZ). Zowel de RVZ als het CVZ hebben in hun rapporten geadviseerd om de AWBZ op te heffen en de huidige AWBZ-zorg over te hevelen naar de Zorgverzekeringswet en de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO).

Voorzichtiger

Het IBO-rapport is wat voorzichtiger en stelt dat de zorg voor ouderen en chronisch zieken naar de Zorgverzekeringswet overgeheveld kan worden. Hierbij gaat het om patiënten die in de regel in staat zijn om zelf keuzes te maken. Maar bij gehandicapten en chronisch psychiatrische patiënten moet eerst nog maar eens nader onderzocht worden of overheveling wel verstandig is.

Geen stelselwijziging

Hoewel het kabinet ook vindt dat de huidige organisatie van de AWBZ ondoelmatig is, ziet het af van een nieuwe stelselwijziging of pakketverandering. De invoering van de Zorgverzekeringswet en de WMO vergen al voldoende van het “verandervermogen” van burgers en organisaties in de zorg.

Einde zorgkantoren

Wel neemt het kabinet zich voor om de motie-Vietsch uit te voeren waarin staat dat de zorgkantoren moeten worden afgeschaft. Daarnaast wil het kabinet prikkels invoeren om de AWBZ doelmatiger te maken. Ross-van Dorp noemt in haar brief onder meer het invoeren van indicatoren voor verantwoorde zorg, verbetering van de indicatiestelling en het invoeren van zorgzwaartebekostiging.

Volgend kabinet

Het is aan een volgend kabinet om een besluit te nemen over de toekomst van de AWBZ. Ross zal in het laatste jaar van dit kabinet hiervoor, door middel van verschillende onderzoeken, de nodige bouwstenen aanleveren. (Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.