Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voortbestaan ggz-steunpunten bedreigd

Door de invoering van de Wmo is het voorbestaan van de Steunpunten GGZ onzeker. In Leiden, Almere en Ede zijn de steunpunten al gesloten, in Emmeloord en Lelystad dreigt sluiting.

De afgelopen jaren zijn op circa vijftig plaatsen in het land steunpunten opgericht die advies en ondersteuning geven aan mensen met psychische problemen. Veel van deze servicepunten zijn cliëntgestuurd. De financiële basis is over het algemeen weinig solide. Sommige bestonden van losse subsidies van zorgkantoren, anderen kregen geld van ggz-instellingen.

Verandering

Door de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) hebben gemeenten de taak én het geld gekregen om de participatie en emancipatie psychiatrische patiënten te bevorderen. Door deze verandering is bij een aantal ggz-steunpunten de financiering onzeker geworden of zelfs gestopt.

Onzeker

Martien de Graaf, coördinator van Servicepunt GGZ Veenendaal en actief in Breed Beraad, het landelijk netwerk van de ggz-steunpunten, bevestigt op de site psy.nl dat veel van deze organisaties onzeker zijn over hun voortbestaan.

Raar

“Terwijl het juist zo belangrijk is dat gemeenten deze specifieke doelgroep leren kennen. Je hoort soms de raarste dingen, zoals: “In onze gemeente hebben we geen ggz-cliënten”. Maar deze gemeenten moeten wel de maatschappelijke participatie van ggz-cliënten gaan bevorderen volgens de Wmo.”

Lobbyen

Het netwerk is nu bezig om bij VWS en gemeenten te lobbyen voor een degelijke financiering van de steunpunten, zodat de belangen van ggz-cliënten bij gemeenten bepleit kunnen worden. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.