Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Voorwaarden verkoop HWWZ en TZG volstrekt arbitrair’

Kamerlid Anouchka van Miltenburg (VVD) bereidt Kamervragen voor naar aanleiding van de publieke verkoopcampagne van Haagse Wijk- en Woonzorg (HWWZorg) en Thuiszorg Groningen (TZG). Volgens Van Miltenburg zijn de verkoopvoorwaarden die in de verkoopadvertenties staan volstrekt arbitrair.
‘Voorwaarden verkoop HWWZ en TZG volstrekt arbitrair’

In verschillende landelijke dagbladen heeft HWWZorg vorige week vrijdag de eigen bezittingen en activiteiten tegen marktwaarde ter overname aangeboden. Thuiszorg Groningen (TZG) volgde zaterdag met een vergelijkbare advertentie in het Financieele Dagblad. De verkoopactie is een van de eisen die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan het verlenen van staatssteun heeft verbonden. Met de verkoop moet een deel van de steun terugverdiend worden. Belangstellenden kunnen na het tekenen van een geheimhoudingsplicht de voorwaarden voor verkoop en het verdere draaiboek inzien. “Er staan nu eindelijk verkoopadvertenties in de krant voor HWWZ en TZG”, zegt Van Miltenburg. “Dat had natuurlijk al direct moeten gebeuren ten tijde van hun steunaanvraag. Wat betreft die verkoopadvertenties; ik vind die voorwaarden volstrekt arbitrair. Er staat dat de bedrijven voor de boekwaarde kunnen worden overgenomen. Maar in de boeken zit ook nog de staatssteun verwerkt. Ik bereid vragen voor hierover. Want volgens mij moet van de verkoopprijs de verleende steun worden afgetrokken. Dat is natuurlijk veel reëler.”

Ondernemingsraad

Ook de Ondernemingsraad (OR) van TZG verzet zich tegen de verkoop en mogelijke opsplitsing van de zorginstellingen. De werknemers voelen niets voor een overname, zo blijkt uit een paginagrote advertentie in het Dagblad van het Noorden. “We zijn failliet gegaan, hebben een reorganisatie achter de rug en moesten afscheid nemen van veel collega’s. Je kunt ons en onze cliënten toch niet zomaar in de uitverkoop zetten? Wij zijn geen handelswaar”, zo staat in de advertentie. Van Miltenburg laat desgevraagd weten zich ernstig zorgen te maken over de kwaliteit van zorg bij HWW Zorg: “Het is inmiddels duidelijk dat de kwaliteit bij HWW Zorg ontzettend slecht is. Drie van de negen locaties krijgen de laagste sccore van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). En de mensen die daar wonen hebben absoluut geen andere keus.” TZG ontving 15 miljoen euro overheidssteun en HWWZorg kreeg in november 2009 22 miljoen euro. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Kopers Thuiszorg Groningen buitenspel gezet’

Drie locaties HWW Zorg presteren onder de maat

Mirjam Hagen lid van bestuur en directie HWW Zorg

Rob van Dam wordt bestuursvoorzitter HWW Zorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

 1. ja waar gaat het heen in de zorg.
  Het is een schande voor de mensheid.Vele werknemers bij hwwz,hebben dit vak met liefde gekozen.Maar de rek is er bij de werknemers uit.Altijd maar die enorme werk druk.15 bewoners met 2 zv helpen: 1 begint met de pillen : 2 begint met wassen.
  dan nog de bedden op maken,verschonen,waskommen schoonmaken,
  linnengoed opruimen,
  In de avond 1 gediplomeerde beide kanten pillen delen voor 30 bewoners.pillen van 5 uur
  pillen van 21 uur(de regel van 5 aanhouden)en dan ook nog eens 15 bewoners na bed brengen.
  Maar waar heb we nu eigenlijk voor geleerd????????????????
  Maar vooral vrolijk blijven positief zijn,En dan morgens ben je al blij als er geen telefoon gaat.gelukkig niemand ziek.puffffffffffff anders sta je mooie met zijn drieën.en 1 gediplomeerde.leuk ach ik weet het niet meer.DE WERKDRUK IS ENORM HOOG.
  Ach wij doen het wel weer.
  Staken dit roepen we al jaren,maar uiteindelijk worden de bewoners hier de dupe van,ze hebben hun eigen bestaan al moeten op geven,en wat krijgen ze terug????????????een warmhart waar de rek uit is.
  Binnen zeer korte tijd zijn er helemaal geen gediplomeerde meer.het image van de zorg!!!!!!!!!!!!!
  De werkdruk wordt verschroven naar of op de werkvloer,de werkdruk in de zorg is al vele jaren hoog,maar nu wordt het extreem hoog.Roept dit geen hoge risico op.
  Morgen weer met frisse moed aan de gaan,rug recht hoofd omhoog,trots zijn op je zelf(je heb het beroep toch zelf gekozen)nou mijn hart huilt.

 2. Lees alle reacties
 3. weet je wat zo jammer is. Nav van de tekst “Het is inmiddels duidelijk dat de kwaliteit bij HWW Zorg ontzettend slecht is.” Drie van de negen locaties krijgen de laagste sccore van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Het gaat om 3 van de 9 locaties. Dat betekend dus dat 6 locaties wel goed genoeg zijn. Daarnaast zijn er ook thuiszorgteams die prima werk afleveren. Helaas worden deze teams en de andere 6 locaties nu over 1 kam geschoren. Wat denken jullie hoe die werknemers en klanten/bewoners reageren op deze berichten? De gevoelens die dit oproept?

 4. Beste wouter en mevr. Van Miltenburg als jullie een artikel schrijven wel even de puntjes op de i zetten. de kwalitiet van zorg bij TZG is echt niet aan de orde maar dit betreft HWW zorg niet echt netjes zeker niet naar de medewerkers en OR toe van Thuiszorg Groningen. een kopie van het betreffende artikel van VWS staat hieronder.
  Maatregelen tegen zorgaanbieder HWW Zorg Den Haag
  Nieuwsbericht | 14-04-2010

  De inspectie wil dat het bestuur van HWW Zorg in Den Haag op korte termijn maatregelen neemt om de risico’s op de zorg te beperken. Het gaat om de locaties Zorghuis Willem Drees, verpleeghuis Houtwijk en woonzorgcentrum Op de Laan.
  De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft rapporten gepubliceerd over haar inspectiebezoeken aan de drie locaties van zorgaanbieder HWW Zorg. Deze locaties waren tot begin 2009 onderdeel van het Meavita-concern. Na het faillissement van Meavita zijn ze onderdeel geworden van de nieuwe stichting HWW Zorg.
  De rapporten geven aan dat er bij de drie bezochte locaties ‘randvoorwaarden, praktijken of processen zijn die risicovol zijn voor de veiligheid, effectiviteit of de cliëntgerichtheid van de zorg’. De conclusie in alle rapporten is dat het bestuur van HWW Zorg op korte termijn maatregelen moet nemen om de risico’s te beperken. De Raad van Bestuur van HWW Zorg moest hiervoor binnen vier weken na uitkomen van de rapportages een plan van aanpak maken. Dit plan is inmiddels opgesteld en door de IGZ geaccordeerd.
  Er zal een maandelijkse voortgangsrapportage aan de IGZ moeten worden uitgebracht. Gedurende de uitvoering van het plan van aanpak zal de IGZ aangekondigde en onaangekondigde bezoeken afleggen. Wanneer er binnen drie maanden geen forse vooruitgang zichtbaar is, dan zal de IGZ verdere noodzakelijke stappen nemen.
  Over de maatregelen die de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft genomen bij drie Haagse vergleeghuizen zijn zowel kamervragen als vragen door journalisten gesteld. In een brief van de Minister aan de Tweede Kamer licht hij het handelen van de IGZ toe.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.